BG | EN

Съборът на Рожен – частен бизнес с пари на държавата

Рекламата на палатковия лагер на Рожен
Снимка: „Отзвук“

От 14 до 16 юли на Роженските поляни в Родопите ще се проведе четвъртият национален събор на народното творчество и животновъдството под патронажа на президента Румен Радев.

Предната вечер официално ще бъде открит 111-метров пилон с претенцията да е най-високият в Европейския съюз, върху който да се вее българското знаме с площ от 1 декар.

„Ще качим енергията на знамето ни на 111 метра височина, така че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България“ – щедро обещава Фондация „Наследство в бъдещето“.

Не отстъпват по претенции за изключителност и заявките за събора – „най-голямото културно събитие в България“, което „да запали искрата на българщината“, „да обедини нацията“, да превърне „Рожен и Родопите в туптящото сърце на Родината“.

Идеолог на пилона и организатор на събора е най-известният овцевъд в България Симеон Караколев от Велико Търново чрез представляваните от него Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Фондация „Наследство в бъдещето“. А Община Смолян е съорганизатор, както подчертава кметът на Смолян Николай Мелемов, само на фолклорната част. Тя ще струва на местния бюджет 130 хил. лв., стана ясно преди дни от отговор на кмета на въпроси на общинския съветник Филип Топов.

„Сумата е заложена в разчета за разходите за културния календар на общината“ – пояснява кметът. Но за този разход на бюджетни средства няма решение на общинския съвет, не е провеждана каквато и да е процедура за възлагане или за публично-частно партньорство, показа проверка на „За истината“.

Както за стойността на пилона от 1 млн. лв., така и за въпросните 130 хил. лв. няма публични данни, отговарящи на въпроса как точно и за какво ще бъдат похарчени. В писмения си отговор на въпросите на общинския съветник Филип Топов (избран с листата на ГЕРБ) кметът на Смолян твърди, че те са за „провеждането на фолклорната част на събора.“

Приети са 350 заявки, които включват близо 4 хил. изпълнители от цялата страна – 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи.“ – пояснява кметът в опит да обоснове немалката за бюджета на Смолян сума.

В същото време според регламента на събора, публикуван в интернет страницата на Общината, „разходите по пътуването и престоя, нощувки и храна са за сметка на участниците“. Това засилва съмненията за необосновано разходване на бюджетни средства, за които липсва и отчетност.

В същото време партньорът на Община Смолян Симеон Караколев насочва към себе си и юридическите лица, които представлява, всички приходи от събитието.

Схема на ресторантите с цените за наем за трите дни на събора, разпространена в интернет.

Според публикувана в социалните мрежи схема – наемът на ресторант за трите дни е между 10 и 20 хиляди лева. А теренът за палатка на поляните – от 30 до 90 лева на вечер. Палатковият лагер е предвиден за 2500 места, като организаторите осигуряват само осветление, охрана и мобилни тоалетни в лагера.

Ако е вярна заявката, че очакваните посетители на Рожен ще са над 250 хил., то и печалбата от него никак няма да е малка. Чрез умело заиграване с родолюбието и патриотичните чувства на всички българи, съборът носи сериозни приходи от търговска дейност, а фолклорната му част, която генерира само разходи, се поемат от Община Смолян и държавата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.