BG | EN

Събарят незаконните постройки в ромския квартал във Войводиново след 14 дни

Снимка: „Под тепето“

Всички незаконни постройки в ромския квартал във Войводиново ще бъдат съборени след две седмици, съобщи регионалното издание „Под тепето“. Това се е решило след днешното посещение на вицепремиера Красимир Каракачанов в пловдивското село, провокирано от назряващия там етнически конфликт.

Проверката е установила множество нерегламентирани временни съоръжения и цели къщи в махалата във Войводиново. Всички те ще бъдат премахнати, като преди това оглед на място бъде извършен от ДНСК и пожарната. Ще се търси съдействие и от Социално подпомагане за настаняване на хората, чийто незаконни постройки бъдат бутнати.

„Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай. Преди два дена бият военен. Това не може да продължава повече. Търпимостта на българското общество се изчерпва”, е заявил във Войводиново днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той посети пловдивското село след възпламеняване на етническото напрежение там заради пребития от роми 33-годишен военен Валентин Димов, пояснава „Под тепето“.

„Ще обсъдим с кмета на общината, кмета на Войводиново, областният директор на полицията, какви мерки ще се вземат тук, на място. Но истината е, че трябва да се направи цялостна програма за решаването на този цигански въпрос. Така не може да продължава. Хората не могат търпят и не са длъжни да търпят част от населението, което смята, че има само права, и не иска да разбере, че има и задължения, трябва да спазва закона, трябва да уважава живота, здравето и имота на своите съграждани”, подчерта Каракачанов, цитиран от „Под тепето“.

Вицепремиерът пояснил какви са мерките, които трябва да предвижда, според него, една такава програма. „Първо- тотално обвързване на социалните помощи с образование и труд. Не може да те поканят от Бюрото по труда, да откажеш и да продължиш на социални помощи. Откажеш ли работа- спират ти се социалните помощи. Освен това- задължително училище. Който не изпраща детето си на училище- никакви социални помощи. Въвеждане на трудово-образователна повинност. В конституцията на държавата пише- образованието до 16-годишна възраст е безплатно и задължително. Това нещо трябва да се спазва. Другото- незаконните постройки. Разбирам, че има хора, които трябва да живеят някъде, но тези хора не са само от циганския етнос. Има и много други хора, които нямат жилища. Когато искаш да живееш някъде, нормално е да го направиш по законния начин. Дори общината да ти отпусне парцел, направи го законно, нормално, с проект, с канализация. За да живееш като нормален човек. Защото иначе какво се получава- скотска история, в която ни образование, ни морал, ни някакви нормални традиции се усвояват. И виждате – 17-годишни хлапета бият наред”, изредил вицепремиерът.

„Тази програма отдавна сме я подготвили. Това е поредния случай, който ни казва да спрем да се съобразяваме с някакви брюкселски чиновници или забележки на измислени правозащитни организации. Програмата е направена, аз ще я внеса в Министерски съвет първо за обсъждане. Няма смисъл повече да се търпи и да се чака. Полицията и в този случай действа изключително професионално и бързо. Въпреки че веднага след инцидента нападателите са се опитали да се укрият в друго населено място, престъпниците са задържани за 72 часа. Полицията действа. Неслучайно казах, че е необходима цялостна програма за циганския въпрос. Не можем само да разчитаме на полицията да гаси пожари. А и самите полицаи много често стават обект на посегателство от развилнели се цигани. Това означава, че обществото не може да се сърди на полицията, а трябва да иска нещо друго от политиците – цялостна програма за решението на този въпрос. Не на парче, не мерки днес тук, утре в Сливен”, допълнил още Каракачанов.

На въпрос дали една такава програма ще бъде законна, вицепремиерът подчертал, че тя ще бъде вкарана в съответните закони. „Но трябва да се пипа сериозно, твърдо и без какъвто и да е компромис”, завършил министърът на отбраната.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините