BG | EN

Събарянето на незаконни ромски къщи било „възстановяване на закона“ според кмета на Стара Загора (видео)

Днес в Стара Загора започна поредната акция за събаряне на незаконни ромски къщи

Само за десет минути ромските къщи в махалата „Лозенец“ на Стара Загора бяха превърнати в руини
Снимка: Венелина Попова

Тази сутрин акцията по събарянето на ромски къщи в местността „Зайчева поляна“ в северозападната част на Стара Загора изглеждаше по-различно, отколкото през 2014 г. Тогава също бяха разчистени незаконни постройки, но пред багерите застанаха жени и деца и се наложи жандармерията да ги отстрани от пътя на машините.

Въздухът беше наелектризиран от писъците и клетвите на жените и псувните на мъжете. А гледката с изтърбушените къщи, изнесените на двора дюшеци, върху които седяха деца и кучета беше драматична и ужасна.

Днес жандармеристите стояха строени с каските и щитовете си на двайсетина метра от първите къщи, които се превърнаха в

купчина руини за по-малко от десетина минути.

А свидетели на драмата бяха журналистите, полицията и представителите на местната власт – кмета, членове на неговата администрация и областният управител Гергана Минкова.

Спокоен и сдържан, но видимо напрегнат, кметът Живко Тодоров обясни, че законът трябва да бъде спазен и не може в 21 век да съществуват опасни, макар и масивни постройки, които не отговарят на никакви строителни норми. През двама му мандата са съборени 173 постройки, в сегашната акция ще бъдат премахнати нови 54 къщи, а догодина още 93. По думите му за няколко години ромският квартал е заснет почти напълно, а в общината разполагали и с карти на старата част на кв. „Лозенец“ и издадените разрешителни за строеж.

Акцията беше охранявана от части на жандармерията
Снимка: Венелина Попова

Нито едно от незаконните жилища не беше премахнато от собствениците му напълно и в определените срокове.

„Всяка година ще правим такива акции,

каза Живко Тодоров. Предварителната процедура трае около година и половина – връчване на заповеди, разлепване, обжалване…“.

Според него сред съборените къщи има такива на местни хора, както и на придошли през последните години. Тодоров нарече недоразумение притеснителния, по думите му факт, че 90% от незаконните къщи са законно присъединени към електропреносната мрежа на EVN и обясни, че това най-вероятно се е случило преди приватизацията на електроразпределителното дружество, когато то е било все още собственост на държавата.

На въпросите има ли достатъчно капацитет общината да осигури подслон на всички

ромски семейства, които остават на улицата,

кметът отговори, че имат различни варианти, но досега никой не е подал документи за настаняване в общинско жилище. Право на такова жилище обаче имат само жители на общината, които трябва да отговарят на условията на закона. Има и други опции – ромите да платят отстъпено право на строеж и да си издигнат нови законни къщи върху старите терени.

След акцията по събарянето през 2014 година, някои семейства вече са си купили терени, построили са си къщи и плащат данъците си за тях.

„Проблемът не е в липсата на места, а в липсата на желание на хората да го направят“, казва Тодоров като посочва и

„превантивния ефект от акциите на местната власт“.

На въпроса имат ли адресна регистрация обитателите на незаконните къщи, кметът отговори, че практиката с порочната регистрация на много хора на един адрес е останала в миналото. А за това дали са плащали данъци през годините, отговори отрицателно. И добави, че който от ромите твърди това, е излъгал.

От своя страна, обитателите на къщите, които бяха съборен днес, говореха съвсем друго. Като например, че някои от къщите им са издигнати преди повече от 30-40 години, че имат адресна регистрация и плащат данъци за имотите си. Млада жена показа дори личната си карта на журналистите.

И един през друг задаваха въпроси – разгневени и обидени:

Защо кметовете на града и на квартала са проспали през годините строителството на незаконните къщи и защо не са ги съборили още докато са в градеж, питаха един през друг ромите разгневени и обидени? И къде са били тогава полицията и жандармерията?

– Защо имат партиди за ток и вода и плащат сметките си редовно, щом къщите им са незаконни? (Само преди дни енергоразпределителните дружества оповестиха данни, според които кражбите на електроенергия, извършени от роми, са под 10% срещу над 50% от хотели, фабрики и ресторанти).

– Защо българи в началото на прехода са ги измамили като са им продали лозята си, получени, за да ги обработват, само с трима свидетели без посредничеството на нотариуси?

Защо кметът на Стара Загора Живко Тодоров им е обещал преди няколко години, че ще узакони къщите им и дори се заклел пред тях в кварталната им църква, а сега ги излъгал „като дърт циганин“?

С тези въпроси днес роми, чиито къщи бяха разрушени се заричаха се

никога повече да не гласуват.

Хората отчаяно се питаха къде ще отидат сега с малките си деца. И откъде ще намерят пари за нови къщи. Млад мъж, който се беше завърнал от Германия, заради акцията, обясни, че работи там със сестра си, а тук живеят само възрастните му родители. От днес те са бездомни. Но се надява да получат жилище от общината.

В репортаж на Би Ти Ви тази сутрин кметът на Стара Загора отрече акцията да се провежда

точно сега с предизборни цели.

По-късно отново го повтори пред всички медии. Но в този контекст присъствието в началото на акцията на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки изглеждаше твърде странно. Това още повече повиши градуса на напрежението сред жителите на ромския квартал в Стара Загора. На въпроса на „За истината“ защо е тук, яростният привърженик на идеята за „социализация на циганите чрез санкции от държавата“ отговори, че заедно с групата общински съветници от партията му подкрепят действията на кмета. Които били последователни през годините и много редки като практика на други места в страната. Затова ги нарече

„добрият пример“.

Акцията за събарянето на 54 незаконни ромски жилища в местността „Зайчева поляна“, която ще бъде разчистена и ще остане зелена зона, както е според Общия устройствен план на общината, ще продължи три дни. А колко ще трае отзвукът й, един Бог знае.

На финала, колкото и това да подразни слуха на хора, самоопределящи се като патриоти, трябва да кажем, че

събарянето на ромските жилища противоречи на практиката на Европейския съд по правата на човека

по чл.8 от Европейската конвенция за защита правата на човека. А тя, на основание на чл.5, ал. 4 от Конституцията на република България, е част от вътрешното право и с преимущество пред вътрешно-правни разпоредби, които й противоречат.

С този коментар, направен пред „За истината“ адвокат Даниела Михайлова – защитник на правата на ромите, поставя под сериозно съмнение законността на действия като тези на кмета на Стара Загора. Защото те не решават и нито един от проблемите на тази маргинализирана и стигматизирана общност в страната.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Борислав Сарафов бил доволен от разследването на случая „Дебора Михайлова“

„Прокуратурата тръгна лошо по това дело (за нападението над Дебора Михайлова в Стара Загора, бел. ред.), но се поправи“. Това е заявил изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на неофициален разговор между прокурори от цялата страна и ресорни журналисти.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.