Счупени плочки на чисто новия площад „Централен“ в Пловдив

Снимка: „Под тепето“

Счупени гранитни плочи на ремонтирания преди по-малко от година площад площад „Централен“ в Пловдив показа регионалното издание „Под тепето„.

Сигналът е подаден от пловдивчанин, според когото счупените плочки създават опасност за минувачите, тъй като се намират върху шахта.

Гранитните плочи, описани в сигнала, са в центъра на обновения площад, над Античния форум. „Под тепето“ пояснява, че в тази зона са били поставени най-скъпите гранитни плочи, които са и изключително здрави. Строшени са две от четворката плочи върху капака на шахта. Предположението е, че при отваряне и последващо затваряне на шахтата те са били изтървани от високо. Другите две са потънали и всеки момент също може да се счупят при пропадане в самата шахта за достъп до подземната инфраструктура. Шахтата се намира в средата на пешеходния поток и някой може да пострада тежко при падане в нея, пише изданието.

По данни, изнесени в пловдивските медии, строително-монтажните работи на площада и подлеза са стрували близо 18 млн. лева с ДДС, след като с решение на Общинския съвет първоначалната им стойност от 12 млн. лева е завишена с 5,6 милиона заради гранитните плочи, с които е решено да се покрие част от площада. Извършването на ремонта беше дълго чакано (подготовката за него е започнала през 2012 година), но и предизвика много коментари и дискусии. В крайна сметка Общината не успя да го завърши до домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и Пловдив посрещна гостите си със строителни ограждения в центъра на града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам