BG | EN

Измами при гласуването с подвижни кутии на предишните парламенарни избори разкри полицията в Разград

Нарушения на изборното законодателство са били установени на територията на област Разград. Става въпрос за парламентарните избори на 11 юли т.г., посочиха днес от областната дирекция на полицията.

Проверките са били разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция“ в цялата страна за документиране на престъпления против избирателните права на гражданите. При тях в Разградска област са били установени близо 2500 подадени заявления за гласуване в подвижна кутия за хора с трайни увреждания. Този брой се оказал в пъти по-висок от регистрирания за вота през април. Само в общините Кубрат и Исперих те са били по 500, посочиха от полицията.

Резултатите от проверките, обаче, показали, че хора от чието име са подадени заявления, не знаят за тяхното съществуване.

Разпитани са част от хората, подписани под заявленията, които обяснили, че никога не са подписвали тези документи.

Според разследващите, в други заявления подписите очевидно са били фалшифицирани.

Във връзка с тези случаи към момента са образувани девет досъдебни производства, които са докладвани на компетентните Районни прокуратури. Четири от тях касаят общините Исперих и Самуил, три – Кубрат и Завет, и по едно досъдебно производство е образувано за Цар Калоян и за Лозница, съобщи БТА.

Някои от служителите в общинските администрации не са упражнили контрол при приема на документите за гласуване в подвижна секция, счита ст. комисар Диян Минков – директор на Областната дирекция на МВР – Разград, чиито думи БНР цитира днес.

Проверяват всички лица, гласували с подвижна избирателна урна на последните избори, а не само симпатизанти на една или друга политическа сила, е посочил още ст.комисар Минков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините