Схема за издаване на фалшиви ваксинационни сертификати е разкрита в Габрово

Илюстративна снимка на Spencer Davis от Pixabay

Районната прокуратура в Габрово образува досъдебно производство за това, че през месеците септември и октомври 2021 г., лекар от медицински център в града е снабдявал хора с неистински сертификати за ваксиниране срещу COVID-19.  

До разбиването на схемата се стигнало след сигнал на гражданин.

В хода на разследването е придобита информация, че на хора от цялата страна са издавани сертификати за поставени в медицинския център ваксини срещу COVID-19, докато практически такава ваксинация не им е била извършена.

Към момента информацията сочи за издадени сертификати за еднодозова ваксина.

Установени са случаи на лица, които по времето, когато би трябвало да им е поставена ваксината, не са били в България, както и такива, за които има данни, че не са били в Габрово.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура Габрово.

Делото е взето на специален надзор от Апелатувна прокуратура Велико Търново.

Това е пореден случай, в който полицията разкрива по сигнал издаване на фалшиви сетрификати за ваксинация. За подобни действия беше уличен дори кандидат за народен представител на последните парламентарни избори.

В началото на м. август пък служителите на областната дирекция на МВР в Габрово разкриха схема за издаване на фалшиви сертификати от бързи антигенни тестове за COVID-19. Фалшивите документи са били открити при полицейска акция в местна медицинска лаборатория, за която имало данни, че изготвя документи с невярно съдържание- отрицателни сертификати от бързи антигенни тестове за COVID-19, без притежателите им реално да са изследвани.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам