Строителният контрол издаде 11 акта за незаконно строителство на АМ „Хемус“

Илюстративна снимка: Mediapool

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е издала общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъците 4 и 5 от АМ “Хемус”.

Това се разбира от прессъобщение на дирекцията.

Това са участъците от разклона за Плевен и Ловеч до Велико Търново. Според ДНСК по тях е работено, без да има проекти и без отчуждаване. Затова и строителството беше спряно.

Наказателната процедура стартира през декември 2021 г. и януари 2022 г. Тогава бяха връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за участъците 4 и 5 от АМ “Хемус”. Това са “АБ” АД, “Парсек Груп” ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД.

Фирмите имат 14 дневен срок за обжалване на санкциите.

Установеното от органите на ДНСК строителство е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение на чл. 148, ал. 1 и чл. 137, ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), т. е. незаконно по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ.

При проверките е констатирано, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на участъци 4 и 5 на АМ „Хемус“, която е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към дата на проверката.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам