Строителният контрол в Бургас откри „спрян“ през 2008 г. колектор да излива отходни води в морето

Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от незаконен канализационен колектор.

Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от незаконен канализационен колектор. Това е установила извършена на 30 юли 2021 г. проверка на Регионална дирекция за национален строителен контрол-Бургас по сигнал за незаконен строеж на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“.

Дирекцията за национален строителен контрол пояснява в съобщение до медиите, че проверката е свързана с шахта, която отвежда фекални води в залива „Свети Яни“, който се намира между плажа при устието на река Велека и централен плаж „Бутамята“ в Синеморец. Констатирано е, че колекторът наистина се използва за оттичането на отходните води на селото в морето.

Всъщност се оказва, че още на 12 август 2008 г. от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас е била издадена първата забранителна заповед за ползването му. На 16 октомври същата година ДНСК разпорежда премахването на целия колектор, защото няма необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на Закона за устройство на територията. Същата позиция заемат в решенията си Бургаският административен съд и Върховният административен съд.

Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от незаконен канализационен колектор.
Снимка: ДНСК

Община Царево, в чиято територия е Синеморец, е трябвало да изпълни тези решения и да премахне замърсяващия колектор, но не го е сторила. Предвид бездействието на община Царево е образувано административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на община Царево, според разпоредбите в Закона за устройство на територията и Закона за административните нарушения и наказания.

В подадения сигнал се казва, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК е препратила сигнала по компетентност до Министерството на околната среда и водите и РИОСВ-Бургас.

Кметът на Царево: Проблемът е от 30 години

Тази тръба повече от 30 години излива битовите и фекалните води на Синеморец в морето, каза кметът на Царево Георги Лапчев, цитиран от Радио Бургас. Причината е, че в курортното селище няма пречиствателна станция, уточнява той.

„Ще закопаем с един багер тръбата и ще задръстим цялото село. Трябва да изгоним хората от Синеморец и да им кажем – много съжаляваме, но в това село никога не е имало пречиствателна станция и скоро няма да има“. Община Царево има изготвен идеен проект за пречиствателна станция в Синеморец, но той не може да бъде финансиран със средства от общинския бюджет, обяснява Лапчев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам