BG | EN

Строителна площадка посреща учениците от Английската гимназия в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

На първия учебен ден ученици и учители в Езикова гимназия „Пловдив“ са били посрещнати в строителна площадка. Училището е строителна площадка – между етажите зеят дупки, а на места покривът дори е отворен, пише регионалното издание „Под тепето“. Проблемът възникнал, след като фирмата, спечелила конкурса за основен ремонт на сграда, спряла изпълнението му, твърдейки че средствата са изчерпани.

„Под тепето“ цитира думите на зам.-кметът на Пловдив по образование Стефан Стоянов, който коментира пред изданието, че това е най-проблематичният ремонт на училище в града. „Изпълнителят – пазарджишка фирма, се бави малко с графика. Директорът и екипът там му помагат много да се влезе в някаква разумна граница, за да започнат занятията. Ще има проблеми с малка част от общежитията, но се надявам в скоро време да се разрешат.“, обяснява Стоянов.

До момента обаче решение не е намерено, посочва изданието, като допълва, че се очаква проблемът да се задълбочи със застудяване на времето, когато за учениците ще трябва да се търси нова сграда.

„В петък е имало среща, на която е решено да бъдат приключени взаимоотношенията с въпросната строителна фирма. Но това приключване върви повече от 20 дни. Тя се изнесе вече от строителната площадка. Сега има две възможности- или да се направи бърза обществена поръчка или да се отиде към директно възлагане. Но фирмата трябва да е много голяма и сериозна, която да вкара много сериозен ресурс като физическа сила, за да можем октомври да влезем в отоплителния период с готови радиатори и готови покриви. Ако след две седмици тук няма 50 човека, които да работят по отоплителната система, особено за децата от общежитията, нямам представа какво ще се случи като застуди”, притеснява се от неизвестните  директорът на Английската Николай Радев, цитиран от пловдивското издание. Според него, от предвидения ремонт са изпълнени не повече от 20 процента, а сигнали за това се подават в Общината от юли.

В интервю за „Под тепето“ зам.-кметът Стоянов казва, че повечето ремонти в пловдивските училища са приключили, а на няколко места, това предстои да се случи. По-големи ремонти се извършвали в Професионалната гимназия по Хранителна техника и технологии, а в у-ще „Любен Каравелов“ стартира ремонт, но била направена добра организация за започване на учебната година тъй като сградите били две и първо ще се санира едната сграда, а след това другата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините