BG | EN

Стрелба по кола на Дружеството за защита на птиците в Дуранкулак

следите, които куршумът е оставил по автомобила на Българското дружество за защита на птиците
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Снощи е стреляно по кола на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“. В автомобила не е имало хора и няма пострадали, съобщават от БДЗП.

От дружеството подозират, че деянието най-вероятно е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак.

Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата. Предишния ден отговорникът по опазване и мониторинг на червеногушата гъска на БДЗП е предотвратил навлизането на бракониерска лодка за поставяне на мрежи в защитена местност „Дуранкулашкото езеро“, която се намира в защитена зона от Натура 2000.

В момента полицията извършва разследване на място и проверка  по случая.

Пред dnevnik.bg Николай Петров, ръководител на LIFE проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път“, чийто екип работи редовно в района, е коментирал, че в момента е забранен сезон за всякакъв риболов, а в тази защитена местност и в зоната от „Натура 2000“ промишленият риболов е забранен принципно, разрешено е само личното въдичарство.

Тъй като обаче големите крайморски езера са източник за прехрана на местните риболовци, екипът на БДЗП вече от цяла година почти ежедневно подава сигнали до Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която има местни служители. Те обаче не винаги самоинициативно и с желание контролират съселяните си, разказва пред изданието природозащитникът. През зимата бракониерството е голям проблем за гъските в езерата, като около 70% от световната популация на застрашената от изчезване червеногуша гъска зимува край Дуранкулак и в южното румънско Черноморие. Тази година гъските са много малко, като според Петров може бе именно бракониерствотото е една от причините за намаляването им спрямо предходни години.

Бракониерството в езерата е една от основните заплахи за нощуващите представители на световно застрашения вид, който зимува всяка година у нас, посочват още от БДЗП. Навлизащите с лодки да поставят мрежи бракониери, освен че нанасят щети на рибните популации, прогонват и нощуващите птици. Честото безпокоене изтощава гъските, повишава смъртността и намалява броя на размножаващите се птици, поясняват от дружеството.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините