Проектантът на сараите в „Росенец“ иска плажът там да остане частен

Изглед от високо към имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, до който се намира плажът.
Снимка: скрийншот от Гугъл мапс

Искането бреговата ивица в парк „Росенец“ да бъде вписана като плаж се обжалва, съобщи бургаският общински съветник Димитър Найденов. След съвместната му акция с Христо Иванов в парк „Росенец“ миналото лято, те изпратиха искане до Министерството на туризма бреговата ивица да бъде вписана като плаж. В момента процедурата се обжалва с мотива, че на терена няма пясък, а с годините по естетвен път се е залесил сам.

Димитър Найденов обясни, че ако бреговата ивица бъде обявена за плаж, ще се гарантира достъпът на хората до този терен. „Когато не фигурира като такъв, съществуват правни способи да бъде ограничаван достъпът на граждани, както в продължение на години пътят беше преграден  и хората нямаха право да слизат до там. Когато това е нормативно уредено в специализираната карта и фигурира като плаж, това ограничаване става невъзможно. Понеже по закон достъпът до плаж, трябва да бъде осигурен с път“, поясни той.

Впоследствие Министерството на туризма издаде заповед за нанасянето на плажа в специализираната карта. „Тази заповед е обжалвана от фирмата „Стрейтлайн“, свързвана с Ахмед Доган, пред Бургаския административен съд“, допъни Найденов.

Според общинския съветник мотивите, посочени в жалбата на фирмата са абсурдни. „Като това, че този плаж не е плаж, а е самозалесила се територия, покрита с почва с храсти и дървета. В подкрепа на тяхното твърдение те искат да се наеме специалист, лицензиран геолог, който да извърши т.нар. ядкови сондажи“, допълни Найденов.

Като представител на фирмата, която обжалва, се явява проектантът на т.нар. „летен сарай“ на Ахмед Доган на Росенец – Калин Тихолов, съобщиха от „Да, България“.

Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата.

Нacкoрo пък coбcтвeникът нa лeтния caрaй нa Дoгaн – фирмaтa “Хeрмec coлaр” зaeднo cъc “Cтрeйтлaйн” aтaкувaхa бeз уcпeх прeд cъдa и рeшeниeтo нa Oбщинcкия cъвeт в Бургac, c кoeтo прeвърнaтaтa в чacтнa улицa дo рeзидeнциятa oтнoвo cтaнa oбщинcкa, тaкa чe грaждaнитe дa имaт cвoбoдeн дocтъп дo мoрcкия бряг. Oпрeдeлeниeтo, c кoeтo жaлбaтa им бe ocтaвeнa бeз рaзглeждaнe кaтo нeocнoвaтeлнa. Прeдcтoи прoизнacянe нa Върхoвния aдминиcтрaтивeн cъд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам