BG | EN

Странните преференции за десетия в листата на ГЕРБ Марин Захариев

В управляваната от ДПС община Борован, (област Враца), смолянският зам. кмет е получил няколко пъти повече гласове от всички останали кандидат – евродепутати на ГЕРБ взети заедно

Марин Захариев с вече бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов
Снимка: „Отзвук“

Десетият в листата на ГЕРБ и зам. кмет на Смолян Марин Захариев е получил изненадваща подкрепа на евроизборите в населени места на стотици километри от родния си град, където кракът му не е стъпвал, и никой не е чувал за него. Това показва анализа на резултатите от изборите на Европейски парламент, които се съттояха на 26 май т.г.

Само в малката община Борован, Врачанско той е получил 304 гласа, сочат данните от Районната избирателна комисия в областния град от Северозападна България. Общината се управлява от ДПС и има значително ромско население. Там

Захариев е оставил далеч след себе си водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел,

която е кандидатът с най-много преференции в България – 82 536. Задминал е и евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, както и втората по преференции в листата на ГЕРБ Лиляна Павлова, събрала 27 313 гласа.

И десетият в евролистата на ГЕРБ с „бели петна” в имотните декларации (допълнена)

Захариев, е задминал и местния кандидат в листата, поставен на 11-о място, д-р Иво Ралчовски – един от най-известните очни лекари в Северозападна България. Ралчовски е сред създателите на ГЕРБ във Враца и председател на групата съветници в общинския съвет. Според бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов „Ралчовски е изключително уважаван лекар, който е помагал на хиляди пациенти не само във Враца, но и в областите Видин и Монтана“.

Въпреки всичко това

в с. Борован Марин Захариев има 134 преференции, а Ралчовски – 31, Мария Габриел – 7, Андрей Ковачев – 2, Андрей Новаков – 0, Ева Майдел – 1, а Лиляна Павлова – 2.

В село Добролево зам. кметът на Смолян е бил предпочетен от 56 гласоподаватели на ГЕРБ, а Ралчовски – от 6. В село Малорад – Захариев има 76 преференции срещу 11 за Ралчовски, в село Сираково – 25, и то от общо 34 гласа за ГЕРБ.

По какъв начин са били мотивирани жителите на Борован

да гласуват за напълно непознатия за тях Марин Захариев е важен въпрос. А след него идва и още по-важният – имало ли е търговия с гласове в малката община?

Според публикация на сайта OffNews купуването на гласове за ГЕРБ в село Добролево, община Борован, минавало през кафенетата. Който искал да продаде гласа си, трябвало да си поръча кафе. С него получавал 50 лева ресто. През цялото време на масата до бара седял униформен полицай, за да следи да не стане гаф.

Съветници от Смолян поискаха имотите на зам.-кмета на града да бъдат проверени

Голяма част от преференциите за Захариев са от

населени места със значително ромско население,

сочи анализът на резултатите. В страната той е получил 5 909 преференции, от тях в Смолянска община – 1283.

В съседните на Смолян области Захариев има повече от скромен резултат. В Кърджали – 44 гласа, в Пазарджик – 51, в Пловдив област – 63. Но има райони, където подкрепата за него скача необяснимо. Например, за смолянския зам. кмет са гласували 79 души в село Първомайци и 77 души в с. Поликраище, Великотърновска област, 36 души в с. Аспарухово, Варненско, 79 души в село Скравена, Ботевградско, в село Баурене (община Криводол), в с. Цонево (община Дългопол).

Сериозна, подкрепа

е получил Захариев и в Хасковска област, където има 1286 преференции.

Колкото и странно да звучи Смолян и Хасково имат стабилни и дългогодишни контакти, скрепени със солидни бизнесотношения. Така напр. дружеството„Визьор“, собственост на родителите на областния лидер на ГЕРБ в града Делян Добрев, има договор за доставка на 700 т. пелети за Община Смолян.

На бизнесоснова е изграден и

друг плодотворен контакт

между двете общини. Дружеството „Клинър“, „Еко традекс груп“, „Еко свят 2“ и „Еко Титан груп“, в които участие имат братовчедката на Делян Добрев Росица Гаргова и нейният съпруг Даниел, са сключили договори за собиране на сметта и зимна поддръжка с Община Смолян за повече от 50 млн. лв.

Само преди няколко седмици съвместно разследване на сайта „Отзвук“ и „За истината“ показа, че зам. кметът на Смолян Марин Захариев е скрил от Антикорупционната комисия, че живее в апартамент и ползва помещения, собственост на фирмата „Кей Зет Проджект”, собственост на брат му.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините