Стотици хиляди левове са източени през болницата в Раднево

Медицински работници се събраха пред болницата в Раднево по време на започналата днес проверка
Снимка: „За истината“

Прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) започнаха разследване за източване на средства от МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево. От ДАНС вече са иззели цялата документация от общинската болница.

Сигналът за двойно счетоводство и злоупотреба със стотици хиляди левове е подаден от кмета на общината Теньо Тенев. Пред „За истината“ той потвърди, че работещите в болницата не са получавали заплати от ноември миналата година. Те обаче дълго време не смеели да информират Общинския съвет за подозираните от тях злоупотреби, защото се страхували за работните си места. Според медицинските работтници няколко души от лечебното заведение демонстрирали начин на живот, който не можели да поддържат със заплатите си.

Болниците в Раднево и Гълъбово имат и специфичната функция да поемат спешни случаи при трудови злополуки или произшествия в мините и централите от комплекса „Марица изток“.

Всяка година общината привежда на болницата около 700 хиляди лева,

или средно по около 55 хил. лв. месечно, предназначени за покриване на текущи разходи за вода, ток и ремонтни дейности. С тях обаче не могат да се покриват разходи за заплати и осигуровки. Според кмета на Раднево болницата поддържа трудно т. нар. „второ ниво“, в което е класифицирана, тъй като за това трябва да има определен брой лекари и медицински персонал. А осигуровки не били плащани цяла година. До 2017 година лечебното заведение е имало 170 хил. лв. дългове, сега общият им размер е достигнал сума от близо 1.5 млн. лв.

Дали в болницата е действала престъпна група,

ще трябва да установи разследването.

Това, което е известно до момента е, че управителката – доктор Мая Узунова е назначена след конкурс с договор от Общинския съвет в Гълъбово (принципал на болницата) и със заплата около 3000 лв.. Тя отказа отговор на всички въпроси, зададени от „За истината“ с мотива, че е започнало разследване, на което тя оказвала пълно съдействие. Тя обаче не е отстранена от поста си, за да не му попречи, каквато е обичайната практика в подобни случаи.

От изявлението на кмета на Раднево по случая стана ясно, че Узунова е предоставяла често своите отговорности, печата на болницата и нотариално заверения печат с подписа си, на Марта Стефанова, която е ТРЗ в лечебното заведение. Тя и още няколко души от немедицинския персонал всеки месец си раздавали под формата на допълнително материално стимулиране суми, които в последните месеци достигнали 10 хил. лв. „Изготвяни са и фалшиви граждански договори, през които са извършвани кражбите за стотици хиляди левове“, каза още кметът Тенев.

Каква е отговорността на принципала?

На този въпрос разследването също трябва да даде отговор. Според Теньо Тенев „някои съветници от опозицията“ се опитвали да му прехвърлят вина, но общината нямала контрол върху приходите от районната здравна каса и заплатите на персонала в болницата, както и от отделението за долекуване, в което пациентите заплащали половината от разходите за престоя си. Два пъти годишно ръководството на лечебното заведение се отчитало пред Общинския съвет с платежни нареждания за парите, приведени от общинския бюджет, но общият размер на разходите на болницата достигал 2.4 млн. лв., твърди Теньо Тенев. Липсват отчети и към доставчиците.

„Сблъскахме се с огромна наглост, самочувствие и подигравка с персонала,

който е вече месеци без заплати“, каза още кметът на Раднево.

Според слухове, разпространявани в Раднево Марта Стефанова и мъжът, с който живеела на семейни начала, не били в града и вероятно са напуснали страната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам