BG | EN

Стотици протестираха заради обгазяването от пожара в сметище край Пловдив

протестиращите жители на селата Стряма, Шишманци и Белозем
Снимка: „Под тепето“

Над 200 души от селата Стряма, Шишманци и Белозем се събраха на протест в 6 часа тази сутрин до входа на завода за битови отпадъци в Шишманци край Пловдив, предаде националното радио. От три дни властите не могат да се справят с пожара на сметището край село Шишманци, което обслужва завода за преработка на боклука на Пловдив.

Протестиращите са блокирали пътната отсечка до предприятието, някои от тях са излезли и с маски на лицата, за да покажат нетърпимото си отношение към поредното обгазяване на района. Хората казват, че положението е непоносимо, защото димът се стеле над целия район от дни.

Хората искат на завода да бъде поставена плътна охрана, която да не допуска запалване на отпадъците, както и конкретни мерки срещу подобни инциденти.

Протестиращите са настояли за предприемането на незабавни мерки, за не се стига за пореден път до запалване на депото и отравяне на въздуха в целия район.

Радио Пловдив припомня, че гасенето на поредния пожар в депото за битови отпадъци до завода продължава повече от 50 часа.

„Преди една, две години пак беше същото. Протестирахме. Обещаха, че повече няма да има такива неща, но ето, че пак същото се получава. Не искаме да живеем така“, категорични са протестиращите, цитирани от БНР.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров се е обърнал и към премиера за постоянния проблем с молба за съдействие за овладяване на ситуацията. Той е настоял за осигуряване на противопожарна и денонощна охрана на депото, ревизия на мерките за безопасност и поставяне на стационарна станция за чистотата на въздуха в региона.

От МВР – Пловдив съобщават, че са предприели всички мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения в района. На мястото на пожара продължават да дежурят екипи на пожарната. Служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика.

Днес в завода ще бъде извършена съвместна проверка с представители на РИОСВ. Вчера на обяд в село Шишманци е била поставена мобилна автоматична станция измерва качеството на въздуха в зоните около горящото депо за отпадъци в Шишманци.  Чрез нея ще бъде възможно 24-часово непрекъснато онлайн следене на показателите на въздуха.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините