BG | EN

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Полицейската акция в нощта на мача България – Унгария
Снимка: Скрийншот от видео на Dsport.bg

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на „Асоциацията на европейските журналисти“ – България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България – Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Тя поиска от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на ул. “Гурко” и “Граф Игнатиев” от вечерта на 16 ноември т.г., когато при сблъсъци между полиция и протестиращи футболни привърженици бяха ранени десетки граждани.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Поне девет журналисти пострадаха от полицейско насилие

или правата им бяха нарушени от полицията. Достъп до записите беше поискан, за да бъде извършено собствено разследване на тези случаи. „Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама“, пише в позицията на асоциацията. 

Общината изтъква в мотива за отказа си, че в обхвата на записите попадат много лица, включително и деца и според юристите на администрацията, ако предостави видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора. 

Как МВР предсказа безредиците в София. И после ги улесни

АЕЖ внесе ново искане за достъп до записите.

Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

„Общественият интерес безспорно е да бъде проведено независимо журналистическо разследване. Хората, попаднали в обхвата на видеонаблюдението, са били на публично място. Повечето от тях са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на множеството медии, които предават пряко от протеста“, пише още в позицията на АЕЖ. 

По нататък в текста пише:

„Решихме да поискаме от Столична община да гледаме кадрите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така Общината няма да може да се мотивира с Регламента на ЕС (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже. Надяваме се този път да получим бърз отговор от кмета Васил Терзиев, тъй като ако се спази максималният срок от 14 дни, ще навлезем в периода на коледните празници, когато ще е трудно да се извърши прегледът на записите на територията на общината“. 

Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две международни организации – “Репортери без граници” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските журналисти – България. Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

Бургаският съд потвърди решението за изборите за общински съветници

Съдът отхвърля жалбата на партия СЕК и кандидатът за общински съветник Бисер Русимов, които оспорваха изборните резултати за общински съветници.

Още една община се обяви срещу ветрогенератори в морето

Кметът и общинския съвет в Созопол излязоха с декларации против разполагането на ветрогенератори в Черно море.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.