Строителите на „Хемус“ щели да разчистят бетона от гората за своя сметка

Снимка: БНТ/Станимир Станиславов

От агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са наредили на строителя на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ да отстрани отпадъците покрай трасето на магистралата в кратки срокове. Разчистването на бетона от дърветата ще започне още във вторник – 30 март. Това съобщи Mediapool, като цитира съобщение на АПИ във връзка със сигнала за изхвърления бетон в гора, близо до Търговище, за който „За истината“ писа тази сутрин.

От пътната агенция са поели ангажимент, че бетонът ще бъде разбит и рециклиран, а щетите по околната среда ще бъдат възстановени за сметка на изпълнителя – обединението ДЗЗД „Хемус 16320“. В него влизат фирмите „Инфра експерт“, търговишката „ПътинженерингстройТ“, „Автомагистрали – Черно море“ и Трансконсулт-22″.

Сигналът за бетонираната гора беше подаден до различни медии от хора, забелязали екологичната катастрофа с молба за спешно съдействие.

Още снимки и един от сигналите по случая вижте тук

„За истината“ изпрати въпроси до Регионалната инспекция по околна среда в Шумен, откъдето все още няма отговори.

Mediapool припомня, че това е поредната екокатстрофа при ударното строителство на „Хемус“ без да се спазват правилата. В края на 2019 г. строители на магистралата, но на друг участък, който официално се изгражда от държавната компания „Автомагистрали“, разораха дъното на река Вит, нанасяйки непоправими щети върху природата. Сигналът тогава беше подаден от риболовен клуб „Балканка“, които дори показаха как в основата на бъдещата магистрала се сипва добит пясък от река Вит придружен с коренища и дори гумени галоши. Санкцията отнесе „Хидрострой“, като властта отказа да съобщи с колко е глобила доставчика на техника и услуги, както официално се казва строителят по схемата „Автомагистрали“.

Строителството на участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на магистрала „Хемус“ закъснява с повече от година заради продължили отчуждителни процедури и археологически разкопки. По договор отсечката трябваше да бъде въведена в експлоатация през пролетта на 2020 г. Първоначално пускането й беше отложено за края на миналата година, но тогава бе съобщено, че отново се отлага за първото шестмесечие на 2021 г. От АПИ не се ангажират дали този срок ще бъде
спазен или ще има ново удължаване. В отговора е посочено, че „строителите работят максимално мобилизирано, за да може обектът да завърши, колкото се може по-скоро през 2021 г.“, пише още по темата Mediapool.

Договорът с обединението „Хемус 16320“ за строителството на 16.3 км е за 143.7 млн. лв. с ДДС. Той беше подписан на 29 септември 2017 г., като срокът за изпълнение на обекта е 910 календарни дни (около 30 месеца).

Премиерът Бойко Борисов редовно инспектира напредъка по изграждането на магистралата. За последно посети участъка преди около десетина дни.

.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам