BG | EN

Стипендиант на “Google” и „Facebook“ създаде безплатна културна карта на Пловдив

Снимки: Под тепето

Доброволец създаде културна карта на Пловдив, която е напълно безплатна и веднъж свалена, може да работи и офлайн, съобщи регионалното издание „Под тепето“.

Приложението се казва “Together”, като слогана на града за Европейска столица на културата 2019, и ще бъде качено в най-големите магазини Google Play за устройства с операционна система Android и App Store за устройствата на Apple. То представлява карта на града, на която са отбелязани всички културни забележителности, както и локациите на събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Веднъж намерена локацията, се отваря нова страница, на която могат да бъдат намерени снимки и информация както за обекта, така и за събитията. Картата служи и за навигация, а скоро към нея ще бъдат добавени функции за оценяване и коментари, пояснява „Под тепето“. Изданието разкрива, че идеята за приложението е на 23-годишният Любен Брънзалов, който е стипендиант на два от световните гиганти в ИТ сферата – “Google” и „Facebook“. Той е част от „Grow with Google“ и „Facebook AI“ в платформата за онлайн обучение „Udacity“, насочена към „Уеб Приложения и Изкуствен Интелект“.

Любен Брънзалов

Брънзалов се свързал с доброволците на „Пловдив 2019“, с които създали екип от фотографи, програмисти и автори на съдържание. С тяхна помощ цялата информация, която ще намерите в приложението е оригинална – както текстове, така и снимки. Фондация „Пловдив 2019“ съдейства през цялото време на Брънзалов. Работата по приложението продължава, а екипът си поставя за цел да продължава да подобрява потребителския интерфейс, пише още пловдивското издание.

„Пловдив нямаше такава карта. С нейна помощ много по-лесно човек може да се ориентира и да отиде на някое събитие или да разгледа културните забележителности. Независимо къде се намира потребителя, дори и да няма интернет, приложението е активно. Решихме този проект да продължи дори и след 2019, за да може всеки човек, който не е посещавал Пловдив, да научи малко повече информация за града и събитията случващи се в него“, разказва Любен Брънзалов пред „Под тепето“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините