Старозагорският административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта за спирането на „Брикел“

Снимка на ТЕЦ „Брикел“, архив
Източник: фейсбук групата „Гълъбово в 21 век“

Старозагорският административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта на директора на Регионална дирекция по околната среда и водите – Стара Загора за временно спиране на дейността на „Брикел“ ЕАД – Гълъбово.

В рамките на днешния ден пломбите от затворените парогенератори трябва да бъдат свалени от служители на екоинспекцията, съобщи пред „За истината“ директорката й Дияна Искрева.

Според съдия Ирена Янкова формулираните в жалбата на дружеството искания попадат в хипотезата на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, а именно 

предварителното  изпълнението може да доведе до  значителна или трудно поправима вреда за дружеството.

В определението по делото(№514/02.08.22г.) четем, че

“Брикел“ ЕАД е част от критичната инфраструктура на Република България по смисъла на т.29 а от §1 на Допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката. Нормата на чл.69 от Закона за енергетиката предпоставя и изисква енергийните предприятия да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, като обезпечават сигурността на снабдяването, включително защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката, непрекъснатостта и качеството на електрическата и топлинната енергия и природния газ, ефективното използване на горивата и енергията, опазване на околната среда, живота, здравето и собствеността на гражданите“.

Друг основен аргумент за отмяна на предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ е, че дружеството ще понесе значителни имуществени вреди при прекратяване на експлоатацията на инсталацията, а 1254-те работници в региона ще останат без работа и доходи.

Кметът на общината Николай Тонев е в отпуск и отказа да коментира пред медията ни „За истината“ ситуацията в „Брикел“, която се променя динамично.   

И така на практика дружеството ще продължи да работи докато съдът реши, че то наистина замърсява околната среда, а това може да продължи с години.

И в крайна да не бъде затворено, ако заради корумпирани служители на РИОСВ и МОСВ, се окаже, че няма събрани достатъчно годни доказателства за системно превишаване на вредните емисии в атмосферния въздух, изхвърляни от комините на най-старата ТЕЦ в България.

Малко преди да си тръгне от „Дундуков“ 1 бившият премиер Кирил Петков поиска от ДАНС информация кой е истинският собственик на „Брикел“. Но така и няма да я получи. Защото дори и да беше останал още във властта, службите едва ли щяха да се забързат да я съберат. Но и без нея за всекиго е ясно, че един от най-крупните олигарси в енергетиката се ползва със специална протекция от държавата и това Кирил Петков изговори публично. Повече от сигурно е, че една анкета сред жителите на Гълъбово би показала, че никой от тях не свързва собствеността на централата, която трови въздуха им от десетилетия, с името на Рой Кенеди – 71 годишен гражданин от Великобритания, който чрез дружеството си „Бакар Лимитед“ притежава 100 процента от капитала на „Брикел“ ЕАД. А на вицепремиера Борислав Сандов така и не му стигна времето да организира среща в Лондон с Рой Кенеди, ако такава изобщо би била възможна. Затова пък инженер Янилин Павлов – изпълнителен директор и член на борда на директорите на гълъбовското енергийно дружество призна, че не познава собственикът му.

Странно тогава кой го назначи да представлява „Брикел“ и кой упражнява контрол върху управлението на капитала и дейността на дружеството? Може би тези функции гражданинът Кенеди е прехвърлил на консултанта Христо Ковачки?   

Апропо самият Ковачки никога не е отричал публично собствеността си върху въгледобивните дружества, свързвани с името му. А нов Доклад на „Грийнпийс-България“ „Осемте кръга на въглищната империя на „Ковачки“: Слонът в стаята на българския енергиен преход“ разкрива порочни практики в енергетиката ни.

Целият текст на доклада – тук

Във „Въглищната империя на „Ковачки“, според неправителствената организация са:

  • Въглищни мини, затънали във финансови дългове
  • Топлоцентрали в окаяно техническо състояние
  • Посредници, източващи публичното дружество „Топлофикация София“
  • Търговец на квоти за парникови емисии
  • Верификатор на парникови емисии
  • Пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации
  •  Застрахователно дружество – „фаворит на държавата“
  • Лобист за „зеленото“ бъдеще

Най-притеснителен за екологичната организация е фактът, че голяма част от парите на десетки хиляди работници, които се осигуряват в пенсионното осигурителното дружество на олигарха, се инвестират нерелевантно във въглищна индустрия без бъдеще.  А големи държавни фирми като „Мини „Марица изток“ са застраховани в акционерното дружеството „ОЗК-Застраховане“, коментира пред „За истината“ Меглена Антонова от „Грийнпийс“.  

Преди дни административният съд в Стара Загора отхвърли жалбата на организацията срещу последното комплексно разрешително на „Брикел“ ЕАД,

издадено от ИАОС като игнорира искането за изготвянето на експертиза. Според съда в разрешителното, което позволява изгарянето на биомаса и нефтошисти заедно с въглищата, няма никакви проблеми. Но според Антонова централата не може да изпълни заложените в него по-строги нива на емисиите, защото инсталацията не позволява това технически, а втора сероочистка може да бъде изградена най-рано през 2024 – 2025 г . Посещението на бившия премиер Кирил Петков и на ексминистъра на околната среда Борислав Сандов в „Брикел“ показа, че автоматичната станция е поставена на най-неподходящото място в централата. Тогава бяха измерени стойности на серен диоксид 15 пъти над допустимите норми, а Кирил Петков потвърди съмненията ни, че контролните органи в лицето на РИОСВ отчитат и при необходимост санкционират централата, но актовете им падат в съда, а те не ги обжалват пред по-горна инстанция. И така уж изпълняват задълженията си по закон,

а централата на олигарха продължава да трови въздуха на Гълъбово, без да плаща глоби при това.

Експерти посочват и немаловажния факт, че ако ТЕЦ бъде натоварена 70, а не 20 процента, стойностите на вредните емисии ще са значително по-високи. Но и децата в Гълъбово знаят, че когато предстои проверка на екоинспекцията в „Брикел“, там знаят затова от предишния ден и изключват мощности.

При този очевидно занижен контрол, няма кой да гарантира на обществото, че заедно с въглищата, биомасата и нефтошистите в централата не се изгарят и боклуци,

въпреки че те не фигурират в комплексното разрешително. 

И на последно място, но не по важност е финансовото състояние на „Брикел“ и на другите дружества от въглищната империя на олигарха.

Справка, поискана от Владислав Панев-депутат от „Демократична България“ и предоставена от финансовия министър Асен Василев през април тази година показва, че те дължат на двата пенсионни стълба-държавният и частният 166 млн. лева. В същото време в Пенсионно-осигурителното дружество „Топлина“ на Христо Ковачки има натрупани акции за 10 млн. лева, показва  Докладът на „Грийнпийс-България“. Според него

общият размер на неразплатените задължения на въглищната империя „Ковачки“ към бюджета и НОИ към края на 2020 г. е надхвърлил 330 млн. лева.

„Брикел“ ЕАД има и кредит от 17 338 558 евро. Заложен кредитор по него е „Еко анализ“ ЕООД – 100 процента собственост на Сава Панайотис от Кипър и на неговото дружество „Доуан Лимитид“, регистрирано във Великобритания.

Интересно е при това фактическо състояние на гълъбовското дружество откъде Рой Кенеди или по-точно консултантът Христо Ковачки ще намери средства за модернизацията на централата в Гълъбово? Очевидно се надява на средства от „зелената сделка“, а може би и на други финансови потоци каквито бяха средствата за т.нар. „студен резерв“, които дружества на олигарха, получиха от държавата заедно с Ахмед Доган и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. Или като 35- те млн. лева, които ВАС присъди държавата да изплати на „Брикел“ заради това, че дружеството е претърпяло щети от определените му по-малко от необходимите парникови квоти за периода 2010 – 2011 г.

В държава като България на олигарсите е позволено всичко, включително и да им се опростяват стотици милиони задължения.

През юни 2021 г. лидерката на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук профила си: „Питам cлyжебния миниcтъp на финансите вяpна ли е инфоpмацията за опростени паpи на фиpми на Христо Ковачки? Има ли дъpжава, която да го накара да плати на работниците? Вярно ли е, че са ги притискали да подпишат, че са получили цялата сума, а са им плащали само част от нея?“. Тогава БСП беше в предизборна кампания, а когато Нинова стана министър на икономиката спря да се интересува от тези въпроси, вместо да намери отговорите и да ги съобщи пред гражданите.

Сега сме отново в предизборна ситуация. И докога така ще я караме?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам