Станимир Радевски, който загуби изборите в Павел Баня, иска касирането им

Радевски , който управлява общината 16 години, на тези избори предпочете да бъде кандидат на ВМРО срещу Иса Бесоолу от ДПС

Снимка: „За истината“

Изгубилият местните избори в община Павел баня Станимир Радевски внесе в Административния съд в Стара Загора жалба за касиране на изборите. Мотивите са изложени на три страници, а сред най-важните са множеството задрасквания и поправки в протоколи на секционни избирателни комисии и високия брой на недействителните бюлетини.

Радевски , който управлява общината 4 мандата, на тези избори предпочете да бъде кандидат на ВМРО. Срещу него, както и през 2015 година, се изправи Иса Бесоолу, издигнат от ДПС. Той е местен бизнесмен със спорна слава и условна присъда за предлагане на подкуп и длъжностни престъпления.

Преди четири години Бесоолу изгуби на балотажа от Радевски с 39 гласа, но сега спечели битката още на първия тур с повече от 2500 избиратели преднина пред съперника си. Мнозинство ДПС ще има и в Общинския съвет, където за първи път взема 9 от 18-те мандата.

Защо се стигна до този резултат?

На първо място, заради непремерените послания по време на кампанията на Станимир Радевски „за запазване на българщината в общината“, които консолидираха етническия вот в полза на Бесоолу.

На второ място в община като Павел баня с особен профил на известен балнеоложки център в страната, действат т.нар. „бизнес братства“. Те гласуват за своите интереси и за

кмет, който няма да застава на пътя им.

Въпросните бизнесмени от своя страна притискат работниците си да пуснат бюлетина за посочения от тях кандидат. Така в региона споменават често Събин Събчев като един от най-влиятелните местни предприемачи, подкрепили Иса Бесоолу.

Името на Събчев може да бъде открито в търговския регистър нееднократно-например в „Маркони МДС“ и в „Медицински център Авицена – Маркони МДС“, а според списанието „Infacto“ той е управител и на най-новия СПА хотел „Диана Мар“ в Павел баня.

Със своя заповед от 19.09/2019 г. Станимир Радевски, на основания на проверка на полицията и областната администрация, заличи 49 души от избирателните списъци по настоящ адрес, регистрирани на 4 адреса на лица, близки до Събин Събчев. Но 45 от тях обжалват кметската заповед в Административния съд.

Ходът на Станимир Радевски е отчаян

защото дори и Административния съд да постанови ръчно преброяване на бюлетините, едва ли огромната разлика между него и Иса Бесоолу може да бъде стопена, а резултатът да се обърне в полза на досегашния градоначалник. Който за 16 години успя да натрупа и достатъчно много негативи от управлението си.

Ако разследващите органи в държавата искаха да разкрият

схемите за купуване на вота,

използвани в община Павел баня, щяха да стигнат до интересни следи. Например – до това кой купи новите костюми на ловната дружинка в село Турия, където няма нито един етнически турчин, но Иса Бесоолу получи подкрепа от 51 гласа.

Или до 70-те помпи за поливане, подарени в ромската махала в Горно Сахране.

Или до дървата за огрев, раздавани по два кубика на хората от селата в общината.

Но очевидно полицията и прокуратурата нямат намерение да разследват местния бизнесмен със силни позиции в Розовата долина, който и след като бе осъден условно, продължи да е съветник и да участва във вземането на управленски решения в общината. По време на първия си мандат премиерът Борисов също отправи закана към депутатите от ДПС, че ще създаде специална анкетна комисия в парламента, която да разследва престъпленията на Бесоолу. Но си остана със заканите.

Затова пък с всяка измината година ДПС продължава да разширява влиянието си в един нетрадиционен за нея регион. В Гълъбово досегашният кмет Николай Тонев, който спечели петия си мандат, на тези избори бе издигнат от местна коалиция ДПС(Български социалдемократи и Български демократичен център-БДЦ), а в Гурково кандидатът на ДПС Мариан Цонев победи на балотажа Иван Иванов от ГЕРБ, макар и само с 16 гласа. Това се случва за първи път от началото на прехода и откакто реално властовия център в ДПС се премести от сараите на Доган в офиса на Пеевски. И не само в Старозагорски регион.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам