BG | EN

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Среща между „Локомотив“ – Русе и „Спартак“ – Варна през април 2018 г. на стадиона в Русе, на който на 30 август т.г. мълния порази дете.
Снимка: „Фронтално“/ПФК „Локомотив“ – Русе

В един от последните августовски дни над Русе се извива внезапна гръмотевична буря. По същото време на градския стадион се провежда редовна тренировка на младежки футболен клуб. Докато тичат към навеса за да се скрият, две от децата са поразени от мълния. Малко по-късно едното губи живота си в болницата. Другото оцелява. 

Разследване на “За истината” установи, че съоръженията на стадиона не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от светкавици

Инцидентът с починалото дете се случи на 30 август т.г. година на спортния комплекс “Дунав”. Той е общинска собственост, но от 2018 г. се стопанисва на концесия от дружеството “РДС Инвест” ЕАД. Часове след трагедията в отговор на журналистически въпроси собственикът му Симеон Симеонов – по прякор Доктора – коментира, че мястото е оборудвано с два гръмоотвода. 

„Всичко показва, че те работят, каздва пред БТА Симеонов. Но когато загине дете, нищо не е наред”. За второто е абсолютно прав.

Редица пропуски

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт е констатирала редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните няма монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект. И това не е всичко.

Липсват мълниезащитни елементи на изградените тренировъчни терени, защото според Симеон Симеонов, никой не го е поискал при подписване на концесионния договор. Това обяснение даде Симеон Симеонов на въпрос, зададен от “За истината”. 

Констатациите на проверяващата комисия, извършила инспекция на общинския спортен комплекс, един ден след смъртта на 11-годишното момче.

“Мълниезащити се слагат, когато някой поиска, каза Симеонов в телефонен разговор. Терените съм ги получил без мълниезащити. Ремонтирал съм тревното покритие и са останали така. Сложили сме осветление, минали са комисии, никой не е дал препоръки за мълниезащити. Целият терен е опасан със стълбове от по 15 метра”, каза още той. 

На фона на всичко това в местната администрация в Русе смятат, че фирмата концесионер изпълнява задълженията си по сключения 35-годишен договор.

Търси се един изчезнал мълниезащитен приемник

След като през 2018 г. спортният комплекс е отаден от общината на концесия, започва мащабен ремонт на прилежащите съоръжения. По това време кмет е Пламен Стоилов от ГЕРБ. 

Представител на изпълнителя на проекта “Ес Си Ес” ООД е обяснил пред проверяващите, че върху съблекалните е била монтирана мълниезащита. Но при проверката след инцидента тя не е открита.

По телефона Симеонов първоначално твърдеше, че стопанисваният от него общинският спортен комплекс разполага с “всички мълниезащити, които са по проект”. След това обаче промени версията си, признавайки, че във фаталния ден въпросният гръмоотвод върху съблекалните е липсвал. По негови думи обаче той би следвало да се е намирал на ниска височина и съответно да “няма отношение към защитата на игрищата”.

Симеон Симеонов има отговор къде е изчезналият гръмоотвод, но не желае да го сподели публично: “Разследващите органи ни искаха… Предоставили сме снимков материал… Фактури, че е слаган, каза той. Причината, поради която липсва, естествено, не мога да ви кажа каква е. Той е на много ниско място, възможно е всичко да се е случило с него.“

Противоречия има, възражения – не

Твърденията на концесионера в телефонно интервю за „За истината“, и изводите на проверяващите си противоречат коренно. В същото време обаче липсват каквито и да било писмени възражения от страна на представителя на “РДС Инвест” по констатациите на проверката. Когато тя е била извършвана, на място е присъствала Росилина Симеонова – сестра на Симеон Симеонов и член на управителния съвет на “РДС Инвест”, както и Стоян Станчев от дружеството изпълнител на строително-монтажните дейности след 2018 г.

От пресцентъра на русенската община и РДНСК също потвърдиха, че от страна на “РДС Инвест” ЕАД не са били направени никакви възражения по констатациите на проверяващите. След въпроса какви са били основанията за това Симеонов отказа коментар, прекъсвайки телефонното обаждане.

Най-съществено разминаване във версиите има по точка №4 от протокола, съставен след проверката. В нея е записано, че не са представени проекти за извършени строително-ремонтни работи в сградата на хотелската част. Представители на концесионера и фирмата изпълнител са съобщили пред инспекторите, че в проекта “е предвидена мълниезащитна уредба и ще бъде изградена”.

Пред “За истината” обаче Симеонов каза друго. “На хотела и на другите сгради, за които комисиите са искали да има мълниезащитни приемници – ние сме ги сложили. Хотелът още няма акт 16, но на него е монтиран мълниезащитен приемник. Работеше мълниезащитата. Той беше поставен и вързан. Има протоколи.”

Същото той твърдеше и непосредствено след смъртта на 11-годишното момче, когато по „Нова телевизия“ обясни, че „във връзка с реновирането на хотелската част, за която предстои издаване на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона”.

Собственикът на “РДС Инвест” ЕАД” затвори телефона преди да чуе последния и може би най-важен въпрос. 

Ако Симеон Симеонов твърди, че на 30 явгуст 2023 г. е имало поставени два гръмоотвода (впоследствие се оказва, че този върху хотелската част липсва, този върху съблекалните – също), то имало ли е въобще някаква инсталация, която да предотврати нелепата смърт на 11-годишното момче?

стадионът в Русе
Общинският стадион в Русе, отдаден на концесия
Снимка: Община Русе

#РемонтчеНаСтадионче

Концесията на спортния комплекс “Дунав” през 2018 г. стана известна в местните групи във „Фейсбук“ в Русе с “кодовото име” #РемонтчеНаСтадионче. Тогава разследане на русенския сайт „Фронтално“ разкри как футболният клуб на Симеон Симеонов „Дунав 2010“, който тогава е наемател в комплекса, извършва скъп ремонт на игрищата, а малко след това Община Русе обявява, че търси концесионер за комплекса. “РДС Инвест” ЕАД, зад която също стои Симеонов, кандидатства и печели конкурса. 

По-късно от „Фронтално“ откриват, че необходимостта от ремонт на стадиона е описана в обосновката на Община Русе за необходимоста от отдавне на съоръжението на концесия. Посочена е дори стойността на необходимия ремонт, която подозрително съвпада с разходите, направени „Дунав 2010“ за вече извършения ремонт.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още от автора

В Русе избраха още от същото, в областта ГЕРБ и ДПС запазват влияние

В Русе Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция “БСП за България”, спечели убедително. В по-малките общини и села в областта ГЕРБ и ДПС също запазват влиянието, което имаха.

Масово напускане на журналисти: Кой взема решенията в Euronews България

През 2022 г. Euronews Bulgaria наследи бившата ТВ Европа, която неофициално беше наричана: “партийната медия на ГЕРБ”.

По следите на едно изчезнало уведомление за строежа на инсинератор край Русе (продължение)

След като За истината публикува информация как двама неопитни, но богати братя от ливански произход искат да построят инсинератор за изгаряне на отпадъци в непосредствена близост до центъра на Русе, с нас се свърза читател. Той изрази съмнения, че цитираните в текста уведомления на румънските власти към българските, може да са били фалшифицирани с цел дискредитиране. 

Още разследвания

2,5 млн. лв. „в брой в пликове и торбички“ (видео)

Мъж от Бургас обвини кмета на Бургас Димитър Николов, който е кандидат на ГЕРБ за пореден мандат в корупция в особено големи размери. Във видео, за което телевизия "Еврокам" твърди, че е получено на електронната й поща мъжът с имена Михаил Михайлов твърди, че е получил около 2,5 млн. лв. "в брой в пликове и торбички" от самия Николов и негови приближени. 

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерения да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.  

Десетки дървета изгоряха „случайно“ на варненската ул. „Зеленика“, за да разчистят строителен терен

Това е история за унищожаване на дървета във Варна. В нея липсва художествена измислица и журналистически коментар. Само факти. Разиграва се на ул. „Зеленика“ в т. нар. "Цветен квартал".