BG | EN

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Среща между „Локомотив“ – Русе и „Спартак“ – Варна през април 2018 г. на стадиона в Русе, на който на 30 август т.г. мълния порази дете.
Снимка: „Фронтално“/ПФК „Локомотив“ – Русе

В един от последните августовски дни над Русе се извива внезапна гръмотевична буря. По същото време на градския стадион се провежда редовна тренировка на младежки футболен клуб. Докато тичат към навеса за да се скрият, две от децата са поразени от мълния. Малко по-късно едното губи живота си в болницата. Другото оцелява. 

Разследване на “За истината” установи, че съоръженията на стадиона не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от светкавици

Инцидентът с починалото дете се случи на 30 август т.г. година на спортния комплекс “Дунав”. Той е общинска собственост, но от 2018 г. се стопанисва на концесия от дружеството “РДС Инвест” ЕАД. Часове след трагедията в отговор на журналистически въпроси собственикът му Симеон Симеонов – по прякор Доктора – коментира, че мястото е оборудвано с два гръмоотвода. 

„Всичко показва, че те работят, каздва пред БТА Симеонов. Но когато загине дете, нищо не е наред”. За второто е абсолютно прав.

Редица пропуски

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт е констатирала редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните няма монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект. И това не е всичко.

Липсват мълниезащитни елементи на изградените тренировъчни терени, защото според Симеон Симеонов, никой не го е поискал при подписване на концесионния договор. Това обяснение даде Симеон Симеонов на въпрос, зададен от “За истината”. 

Констатациите на проверяващата комисия, извършила инспекция на общинския спортен комплекс, един ден след смъртта на 11-годишното момче.

“Мълниезащити се слагат, когато някой поиска, каза Симеонов в телефонен разговор. Терените съм ги получил без мълниезащити. Ремонтирал съм тревното покритие и са останали така. Сложили сме осветление, минали са комисии, никой не е дал препоръки за мълниезащити. Целият терен е опасан със стълбове от по 15 метра”, каза още той. 

На фона на всичко това в местната администрация в Русе смятат, че фирмата концесионер изпълнява задълженията си по сключения 35-годишен договор.

Търси се един изчезнал мълниезащитен приемник

След като през 2018 г. спортният комплекс е отаден от общината на концесия, започва мащабен ремонт на прилежащите съоръжения. По това време кмет е Пламен Стоилов от ГЕРБ. 

Представител на изпълнителя на проекта “Ес Си Ес” ООД е обяснил пред проверяващите, че върху съблекалните е била монтирана мълниезащита. Но при проверката след инцидента тя не е открита.

По телефона Симеонов първоначално твърдеше, че стопанисваният от него общинският спортен комплекс разполага с “всички мълниезащити, които са по проект”. След това обаче промени версията си, признавайки, че във фаталния ден въпросният гръмоотвод върху съблекалните е липсвал. По негови думи обаче той би следвало да се е намирал на ниска височина и съответно да “няма отношение към защитата на игрищата”.

Симеон Симеонов има отговор къде е изчезналият гръмоотвод, но не желае да го сподели публично: “Разследващите органи ни искаха… Предоставили сме снимков материал… Фактури, че е слаган, каза той. Причината, поради която липсва, естествено, не мога да ви кажа каква е. Той е на много ниско място, възможно е всичко да се е случило с него.“

Противоречия има, възражения – не

Твърденията на концесионера в телефонно интервю за „За истината“, и изводите на проверяващите си противоречат коренно. В същото време обаче липсват каквито и да било писмени възражения от страна на представителя на “РДС Инвест” по констатациите на проверката. Когато тя е била извършвана, на място е присъствала Росилина Симеонова – сестра на Симеон Симеонов и член на управителния съвет на “РДС Инвест”, както и Стоян Станчев от дружеството изпълнител на строително-монтажните дейности след 2018 г.

От пресцентъра на русенската община и РДНСК също потвърдиха, че от страна на “РДС Инвест” ЕАД не са били направени никакви възражения по констатациите на проверяващите. След въпроса какви са били основанията за това Симеонов отказа коментар, прекъсвайки телефонното обаждане.

Най-съществено разминаване във версиите има по точка №4 от протокола, съставен след проверката. В нея е записано, че не са представени проекти за извършени строително-ремонтни работи в сградата на хотелската част. Представители на концесионера и фирмата изпълнител са съобщили пред инспекторите, че в проекта “е предвидена мълниезащитна уредба и ще бъде изградена”.

Пред “За истината” обаче Симеонов каза друго. “На хотела и на другите сгради, за които комисиите са искали да има мълниезащитни приемници – ние сме ги сложили. Хотелът още няма акт 16, но на него е монтиран мълниезащитен приемник. Работеше мълниезащитата. Той беше поставен и вързан. Има протоколи.”

Същото той твърдеше и непосредствено след смъртта на 11-годишното момче, когато по „Нова телевизия“ обясни, че „във връзка с реновирането на хотелската част, за която предстои издаване на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона”.

Собственикът на “РДС Инвест” ЕАД” затвори телефона преди да чуе последния и може би най-важен въпрос. 

Ако Симеон Симеонов твърди, че на 30 явгуст 2023 г. е имало поставени два гръмоотвода (впоследствие се оказва, че този върху хотелската част липсва, този върху съблекалните – също), то имало ли е въобще някаква инсталация, която да предотврати нелепата смърт на 11-годишното момче?

стадионът в Русе
Общинският стадион в Русе, отдаден на концесия
Снимка: Община Русе

#РемонтчеНаСтадионче

Концесията на спортния комплекс “Дунав” през 2018 г. стана известна в местните групи във „Фейсбук“ в Русе с “кодовото име” #РемонтчеНаСтадионче. Тогава разследане на русенския сайт „Фронтално“ разкри как футболният клуб на Симеон Симеонов „Дунав 2010“, който тогава е наемател в комплекса, извършва скъп ремонт на игрищата, а малко след това Община Русе обявява, че търси концесионер за комплекса. “РДС Инвест” ЕАД, зад която също стои Симеонов, кандидатства и печели конкурса. 

По-късно от „Фронтално“ откриват, че необходимостта от ремонт на стадиона е описана в обосновката на Община Русе за необходимоста от отдавне на съоръжението на концесия. Посочена е дори стойността на необходимия ремонт, която подозрително съвпада с разходите, направени „Дунав 2010“ за вече извършения ремонт.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана.

След двугодишна сага сградата на летището в Русе вече е паметник на културата

Приемната сграда на летището в Русе вече е със статут на паметник на културата от национално значение. Със заповед от 8 април вече бившия заместник-министър на културата Чавдар Георгиев официализира решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от първите дни на 2024 г.

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Русенският спортен комплекс “Дунав” вече разполага с работеща мълниезащита. Това се случи близо осем месеца, след като точно там 11-годишно момче беше ударено от мълния и почина малко по-късно в болница.

Още разследвания

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.