Още 26 млн. лв. – общинският съвет в Шумен отхвърли искане на местното ВиК за нов заем

Снимка: Диана Желязкова

Общинските съветници в Шумен единодушно отхвърлиха поредно искане на местното ВиК дружество за нов заем в размер на над 26 млн. лв.

С 39 гласа „за“, нито един против или въздържал се съветниците решиха, че на предстоящото общо събрание на ВиК – Шумен, което е свикано за 12 ноември, общинският представител в дружеството ще гласува „против“ тегленето на нов кредит.

Искането на ВиК е свързан с реализирането на големия европейски проект за водната инфраструктура на Шумен, на стойност 126 млн. лв. Шуменското дружество обяви, че ще тегли 12 млн. лв. за съфинансиране на проекта и още 14 млн. лв. за плащането на ДДС по проектните дейности.

ВиК продължава да задлъжнява

а ние изобщо не разбираме по какъв начин ще бъдат възстановени тези пари, коментира в сесийна зала председателят на центристката група „За Шумен“ Добромир Драев. През последните две години ВиК – Шумен на няколко пъти тегли кредити, за да плати старите си задължения за ток, а досегашните заеми са близо 15 млн. лв. С искания нов кредит дългът на ВиК – Шумен ще стане огромен, това става прекалено притеснително, коментира Драев и обобщи: Става страшно! Кризата с ВиК става все по-сериозна и ние като местна власт в един момент няма да имаме полезни ходове!

Съветникът изрази всеобщото недоволство, че до този момент никой в местния парламент не е видял оздравителната програма на ВиК. Не сме видели и адекватна реакция по отношение на ремонтите, заяви Драев и даде пример с авария в района на Земеделския институт в Шумен, откъдето от юли изтича вода по улиците, но въпреки многократните съобщения, ВиК и до този момент не е отстранило аварията.

Председателят на групата на БСП Данаил Данчев обяви, че има

смущаващи параметри в договора на ВиК с финансиращата институция

„Няма как договорената лихва да бъде 2-3 пъти над пазарната и това да ни се предлага за одобрение!“, възмути се съветникът. Той определи като „прекалено голям лукс“ и тегленето на заем за цялата сума по ДДС в размер на 14 млн. лв., вместо да се търсят различни процедури за безлихвен кредит. „Цялостно проектът не се реализира правилно и нашата група няма да подкрепи искането!“, заяви председателят на левицата.

Управителят на ВиК – Шумен Жанета Панайотова отново не присъства на сесията, нито пък беше изпратила представител на дружеството, въпреки че беше поканена. Така че съветниците нямаше към кого да отправят въпросите си за искания огромен кредит. Отсъствието на Панайотова вече става традиционно – досега тя не е присъствала нито на комисии, нито на сесии, когато се обсъждат въпроси за водното дружество.

Това

демонстративно неуважение към Общинския съвет в Шумен

отново стана причина някои съветници да поискат оставката на Жанета Панайотова. Проф. Борислав Беджев /ГЕРБ/ директно попита не е ли време Панайотова да си ходи.

В крайна сметка общинските съветници единодушно отхвърлиха искането на ВиК за нов заем. Волята на община Шумен обаче няма голямо значение, тъй като държавата притежава 51 % от капитала на водното дружество в Шумен и вземането на решения на общото събрание обикновено става с един – единствен глас – този на представителя на МРРБ, респ. държавата. Затова Добромир Драев предложи на колегите си да се обърнат директно към председателя на надзора на ВиК-холдинга Николай Цонев и да решават с него проблемите на водното дружество.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам