BG | EN

„Среща в черешова градина“ – тревожна ли е срещата на антимафиот и кметски син с криминално минало

Антимафиотът Светлин Дзънов и синът на бившия кмет на Гургово Георги Цонев по време на срещата им в черешова градина край с. Енина
Снимка: Фейсбук/БОЕЦ

На 21 май тази година Светлин Дзънов, служител в старозагорската специализирана служба „Борба с организираната престъпност“(БОП) е бил засечен и сниман с Георги Цонев – синът на бившия скандално известен кмет на Гурково Мариян Цонев. СГП му беше повдигнала обвинение за купуване на гласове, но след натиск от страна на кмета върху свидетелите роми, те оттеглиха показанията си дадени пред съдия и прокуратурата свали обвинението. Срещата е станала в черешова градина край казанлъшкото с. Енина, собственост на антимафиота. Това съобщи пред „За истината“ Георги Георгиев – председател на гражданското сдружение БОЕЦ, който бе публикувал две снимки във Фейсбук групата на сдружението. Според него се наложило те да бъдат качвани няколко пъти защото „все ги триели“.

Кметът на Гурково Мариян Цонев и неговият син Георги имат

издадени и влезли в сила условни присъди

в миналото за участие в организирана престъпна група, а в мандата на Мариян Цонев са продължили да действат по същия начин. В „За истината“ неведнъж са публикувани разследвания за случаи, в които Мариян Цонев пускаше незаконно и пак незаконно спираше водата в ромските гета на Гурково, плащаше на ръка по 50 лв. на обитателите им, за да гласуват за него по време на изборите за местна власт, а на парламентарните – за една от големите парламентарно представени политически сили.

Сега фотографиите от срещата в черешовата градина на антимафиота Светлин Дзънов дават основание за въпроси към МВР, чиито отговори няма да са лесни – още повече, защото снимките са направени в разгара на предизборната кампания за предстоящите утре избори за национален и европейски парламент. Но и на фона на непрестанните публични заричания на министър Калин Стоянов, че гарантира честността на вота и няма да допусне опорочаването му. Затова се опитахме да потърсим отговорите на въпросите директно от МВР и с ясното съзнание, че старозагорската дирекция едва ли би ни предоставила някаква информация, особено, когато засяга служба като Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Пред „За истината“ старши комисар Лазар Христов, неотдавнашен директор на ОД на МВР в Стара Загора, а сега шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в министерството заяви, че преди да бъде коментиран, случаят трябва да бъде изяснен от преките ръководители на Светлин Дзънов. Защото, по думите му само една

снимка още не означава нищо.

Той сравни ситуацията, в която е заснет служителят на БОП, с друга въображаема ситуация, в която някой би могъл да бъде сниман в театрална или кинозала заедно с човека, седнал до него. Сравнението, разбира се, е нелепо, защото в една зала обикновено хората, седящи един до друг, не се познават. Съвсем различно е, когато двама души – единият антитерорист, а другият човек с криминално минало се срещнат извън града сред овощни насаждения, защото очевидно не искат срещата им да бъде публична. На въпроса представлява ли оперативен интерес за Дирекция „Вътрешна сигурност“ този случай, Лазар Христов отговори кратко, че той най-вероятно ще бъде разследван, но дотогава не могат да се правят никакви коментари на базата на две снимки.

Зададохме същите въпроси и към Главна дирекция „Борба с организиранат престъпност“ на МВР. Служителка с фамилията Динчева, вероятно изпълняваща функция на пиар на дирекцията, беше любезна да ни обясни, че колегите й знаели за случая и предприемали „някакви  действия“, но какви точно на този етап не можела да ни каже. Така и очаквахме.

Двете снимки, както всеки може да се досети, не са направени случайно. Обратно –

някой е знаел за въпросната среща,

проследил е един от двамата до мястото, където тя се е провела и е снимал Дзънов и Цонев. На другата се вижда ясно автомобил и регистрационния му номер, по който в системата на КАТ веднага може да бъде идентифициран чия собственост е той. Служители от системата на МВР, пожелали анонимност, споделиха пред „За истината“, че най-вероятно снимките са направени по поръчка от т.н. „външно наблюдение“ в системата на МВР. Което означава, че антитерористът Дзънов е обект на проследяване. А затова естествено трябва да има сериозни причини.

Това, което е ясно и без допълнителна информация е, че Светлин Дзънов и Георги Цонев не са се озовали случайно на едно и също място, за да обсъждат черешовата реколта, например. Дали по време на „тайната“ среща двамата са се договаряли за нещо, можем само да гадаем, но това е работа на разследващите органи, ако изобщо е започнало разследване.

Очевидно Дзънов и Георги Цонев се виждат не за първи път. Източник на „За истината“ от Гурково, пожелал анонимност твърди, че антимафиотът познавал отдавна Цоневи – баща и син, защото са били

обект на разработка от службата.

Но от София, когато шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ бе Калин Стоянов, притискали антимафиотите да спрат да се занимават с кмета и сина му и затова всеки, работил срещу Цоневи, е бил изгонен от службата, твърди източникът на информацията.

През 2023 г. Стойчо Стойчев – местен бизнесмен от Гурково и един от участниците в организираната престъпна група на Цоневи, който бе прострелян в крайпътното му заведение в местността „Предела“, разказа във видео интервю пред „За истината“ подробности от схемата за купуване на гласове в общината, организирана от кмета и сина му. Седмица по-късно направи същото и пред журналистката Люба Кулезич в студиото на предаването й „Честно казано“ по телевизия „Евроком“. Заради тези две интервюта Мариян Цонев и Георги Цонев предявиха срещу Стойчев – всеки поотделно, искове за клевета и срещу него бяха образувани дела в районните съдилища в Казанлък и София. По-късно някои от исковете са били оттеглени, съобщи пред „За истината“ адвокатът на Стойчев.

В същото време няма яснота

докъде са стигнали други досъдебните производства,

образувани срещу Мариян Цонев, колко от тях са прекратени и по колко все още се работи. Но е факт, че след разследванията на „За истината“ и журналистката Валя Ахчиева за купуването на гласове в община Гурково, няколко години по-късно няма нито един привлечен под съдебна отговорност. И не само това, полицията дори покровителстваше купуването на гласове в община Николаево на миналите местни избори. Тогава Лазар Христов в качеството си на директор на ОД на МВР в Стара Загора прекара целия ден на балотажа в общината и нареди ареста на няколко мъже, които се опитваха да попречат на купувачите на гласове в полза на една от големите парламентарно представени сили у нас. 

Дали крайпътният сюжет със Светлин Дзънов и Георги Цонев има някаква връзка с предстоящите на 9 юни избори за национален и европейски парламент, в момента не може да се твърди. Но той хвърля светлина върху състоянието на службите у нас и необходимостта от реформирането им, което отново бе отложено за неопределеното бъдеще. И само резултатите от вота за Народно събрание ще покажат дали това изобщо ще бъде възможно в обозримо бъдеще.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!