BG | EN

Според прокуратурата, Кристиян Бойков е търсил в НАП данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Кристиян Бойков в студиото на bTV
Снимка: Скрийншот bTV

От служебния компютър на обвинения за хакерската атака срещу приходната агенция (НАП) Кристиян Бойков са правени търсения в базата данни на НАП с единни граждански номера на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Това твърди прокуратурата в изявление от днес.

Непосредствено преди това е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“, посочват още от държавното обвинение. Според разследващите, резултатът от тези търсения Кристиян Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След това в базата данни на НАП е било извършено и търсене с единния граждански номер на евродепутатът Емил Радев. Резултатите от тези търсения, според прокуратурата, Бойков обменял с друг човек.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството, допъват още от прокуратурата. Според тях, това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството.

От държавното обвинение припомнят, че в първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е бил намерен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането разследващите установили и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

От прокуратурата пропомнят още, че на 16.07.2019г., в 11:50 ч на електронните пощи на телевизиите БТВ и НОВА и в. „Капитал“ e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “minfin@mail2tor.com”.

За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

При извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в гр. София, където Бойков работи, разследващите са иззели веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков, който бе задържан за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите.

От анализираните данни към момента разследващите твърдят, че може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението ѝ в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков, посочват още от държавното обвинение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините