Според изследване, България е първа по риск от завладяване на бизнеса

Илюстративна снимка: Pixabay.com

България е на първо място по риск от завладяване на бизнеса сред четири държави, изследвани в рамките на международен пилотен проект – Испания, Италия, Румъния и България, обяви днес в предаването „Хоризонт до обед“ Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). 

Изследването е обхванало секторите на строителството, търговията на едро с горива и търговията на едро с фармацевтични продукти, както и регулаторни и контролни институции. Анализът обхваща десетгодишен период.

Секторният анализ на корупционните практики е показал еднозначно, че от всички изследвани страната ни е най-рискова в областта на обществените поръчки.

„България категорично излиза на първо място по отношение на няколкото индикатора, които го оценяват“, коментира Тодор Галев пред БНР.

„Завладяването на държавата означава, че частни интереси са завладели ключови държавни институции“, подчерта Тодор Галев. 

Според него е налице „нездрава среда, в която реално погледнато няма гаранции за нормални бизнес отношения“.

Галев е бил изненадан, че в краткия живот на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление се е появило свидетелство като разказаното от бизнесмена Светослав Илчовски, не защото такива липсват, а защото „обезвереността в намирането на справедливост в България, използвайки българските държавни институции, е много висока“.

Тодор Галев не очаква прокуратурата да се активизира, защото по думите му част от проблема е завладяването на законоприлагащите институции.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам