BG | EN

Според еколози, проектът за ОУП на Царево предвижда строителство върху дюни

Снимка: Община Царево (tzarevo.net)

Еколози са предупредили, че проектът на Общ устройствен план на Царево предвижда строителство върху част от дюните на плажа, предаде БНР.

Мирослава Петрова от Сдружение „Да запазим Корал” е коментирала за „Хоризонт“, че в сравнение с Общия устройствен план на Царево от 2008 година, настоящият вариант е по-щадящ по отношение на урбанизираните територии, но и той посяга натам, където са последните късчета небетонирана природа. Според нея, около 10 години са били необходими, за да се блокира строителството на база 38 незаконно издадени разрешения на основание подробни устройствени планове.

„За наше учудване виждаме, че проектът за Общ устройствен план, който за плажа за природосъобразен туризъм „Корал“ показва едни 122 декара и малко, от които много ясно по кадастър 90 декара са дюни. Върху цялата тази територия е проектирано градосутройство, което съдържа характер на урбанизирана територия за курортни и допълващи дейности. По този начин е проектирано предложението, което означава изключителна грешка, скандал и бомба, заложена в бъдещия устройствен план, защото както знаем базисно по Конституция дюните са публична държавна собственост, върху тях не може да се строи, те не могат да бъдат докосвани. Те са природни забележителности. Министерство на регионалното развитие е възложител на този устройствен план и ние не можем да си представим нито за миг, че то е допуснало такъв гаф. Има все пак съдебен филтър, но той отне 10 години за казуса „Корал“. Дали ще ни стигне цял един живот да осветляваме гафовете, които ми могъл да съдържа подобен устройствен план?“, казва още Петрова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините