Според Борисов след година в България ще има истинска диверсификация на газовите доставки

Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

„Догодина България ще може да доставя газ от много места, от Кипър, от Азербайджан, от Кипър, от Израел или втечнен газ от Америка“. Това каза премиерът Бойко Борисов днес по време на инспекция на трасето между хасковските села Войводово и Орлово, където се изгражда междусистемната газова връзка Гърция – България.

На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов,фпосланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос и на Азербейджан – Наргиз Гурбанова.

За реализирането на проекта „IGB – Междусистемна газова връзка Гърция – България“ българската държава е изтеглила заем от половин милиард лева.

Според Борисов България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите и възможностите – те да ползват Черно море и Дунав, а ние – Егейско море. Затова настоявал да се направи магистрала „Струма“, жп линии, а газопроводът е допълнение към това.

На въпрос дали интерконекторната връзка ще се отрази на цената на газа за Българая Борисов каза, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса ще дадат възможност българските граждани, икономика и индустрия да имат избор и да купуват по-евтин газ. „Нека да има конкуренция,“ каза премиерът.

Борисов сподели, че азербайджанския президент бил много гостоприемен, и всеки който ходил при него след това заявявал, че ще купува газ от там. Той се учудил: „Тези хора в сакове, чанти или джобове ли ще я носят тази газ?“.

За това премиерът решил да прави газопроводи, за да може когато купуваме газ от Азербайджан, да има как да бъде доставен до България.

„Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност“, каза на български посланикът на САЩ Херо Мустафа.“

България и САЩ ще се сближат и в друг проект в енергетиката при който ще внася втечнен газ през терминала в Александруполис. Това ще промени целия регион на Гърция и България, отбеляза гръцкият посланик Димитрис Хронопулос.

Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, от които 150 км в България. Капацитетът на тръбата ще е до 3 млрд. куб. м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. м.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам