BG | EN

Списъкът „Магнитски“ застигна и кмета на Смолян Николай Мелемов

Кметът Николай Мелемов и Иля Платицин подписват споразумението за сътрудничество между Смолян и Мичуринск, 15.10.2018 г. Снимка: Вестник „Отзвук“

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложиха санкции на Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – „за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

OFAC наложи мярката на фирмата на Горанов „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, както и на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, сред които и проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“, в чийто Управителен съвет е кметът на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов.

Кметът на община Смолян е бил избран за член на Националния съвет на НД „Русофили“ на 11 юни 2016 г. по време на втория му управленски мандат.

Три години по-късно – на 9 септември 2019 г. Николай Малинов бе арестуван за шпионаж в полза на Русия и че финансира мероприятия, които застрашават националната ни сигурност.

Въпреки тежкото обвинение срещу Малинов кметът на Смолян не се оттегля, а продължава да работи активно за Национално движение „Русофили. На 19 септември 2020 година е избран отново в ръководството на проруската организация.

Мелемов неезнократно е използвал позицията си на кмет, за да подпомага дейността на НД „Русофили“. Фестивалът на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“ в Смолян всяка година се провежда под негов патронаж и с финансова и логистична подкрепа от Общината, за което през 2017 г. получи благодарствен адрес от Николай Малинов. Със съдействието на кмета на Смолян участието във фестивала е едно от най-масовите в страната. Сред неговите русофилски постижения е и побратимяването на Смолян с руския град Мичуринск през 2018 година.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините