BG | EN

Спира строителството на небостъргача „Златен век“

Строежът на небостъргача "Златен век" в София
Строежът на небостъргача „Златен век“, Снимка: принтскийн bTV

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде спрян строежът на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, съобщиха от правителствената пресслужба.

На среща с премиера днес кметът на София Йорданка Фандъкова е потвърдила, че разрешението за строеж на сградата е изтекло, а министърът на регионалното развитие Петя Аврамова е съобщила, че при проверката на Дирекцията за национален строителен контрол  (ДНСК) са установени съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа, се разбира от съобщението.

Сградата се строи от фирма „Артекс“, чието име бе замесено в скандала с придобиване на евтини апартаменти от министри и депутати, които вследствие напуснаха заеманите постове.

Жителите на квартала протестираха срещу строежа на небостъргача, като според тях разрешението вече е изтекло, но началникът на ДНСК арх. Иван Несторов заяви преди дни, че строежът е законен, а главният архитект на София Зравко Здравков е продължил разрешението.

В изявление до медиите от фирма „Артекс” заявяват, че имат всички законово издадени строителни книжа и действащо разрешение за строеж.

Досега гражданите от кв. „Лозенец“ са провели вече седем протеста срещу строежа на над 120-метровата сграда „Златен век“. Първият е бил още през лятото на 2017 година, когато реално започва строежът, а последният беше снощи.

В началото на месец март т. г. Инициативен комитет „Лозенец“ е завел дело в Административен съд – София град, срещу ДНСК. Обвинението към институцията е в бездействие, „защото не изпълняват дейността си по закон“, според юристът Никола Вапцаров от комитета, цитиран от Дневник.

Малко след съобщението на правителствената пресслужба, информация до медиите изпрати и Дирекцията за национален строителен контрол, която обяви, че спира строителството на сградата „Златен век“ в софийския квартал „Лозенец“, защото е открила отклонения при строителството.

Дневник обръща внимание, че след като на 28 март т.г. на пресконференция ръководството на строителния надзор обяви, че ще чака заключенията на съда за законността на обекта, но го спира частично заради нередности, сега става известно, че две проверки – на 20 и 26 март, са установили нарушения на нормативната уредба.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините