BG | EN

Спецпрокуратурата ще проверява „Арсенал“ – Казанлък за нелегално изнасяне на оръжие от завода

Снимки: пресцентър на МВР

Голямо количество оръжие е намерено в гараж в София при операция на ГДБОП. Открити са картечници автомати пистолети и части, и патрони. Заглушители за автомати и пистолети, правени в завод „Арсенал“ по поръчка за спецчастите, най-вероятно са били изнасяни нелегално от завода, се разбра от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Подробности за проведените две реализации на територията на столицата и Казанлък оповестиха днес на пресконференция директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-главният прокурор Гешев и прокурор Евгения Станкова.

В официално съобщение за операцията, пресцентърът на МВР оповести, че от склад в столичен квартал са иззети десетки обезопасени автомати, картечници, скорпиони, спусъци на картечници, както и торби с части за тяхното привеждане в действие, десетки хиляди патрони. Според информацията, само количеството барут е било достатъчно за унищожаването на цялата жилищна кооперация, където се е помещавал складът. При сделка, осъществена на територията на Казанлък са били установени и иззети още  15 калашника и 15 пистолета със заглушител, открита е и печатница за фалшиви лични документи.

При операцията на ГДБОП в София е задържан мъж, който е познат от 2016-а година, когато е бил пак арестуван в рамките на друга група, занимаваща се с незаконно притежание и търговия с оръжие, съобщи БНР. В края на месец ноември в гараж на същия този мъж са открити общо 65 автомата, 43 пистолета, 8 килограма барут, две пушки-помпи и над 50 000 патрона. При операция, проведена в Казанлък вчера пък са арестувани общо 7 души.

Снимки: пресцентър на МВР

„Хората, които бяха привлечени, са с влезли в сила присъди, освен организатора, който е с присъда за 3 години лишаване от свобода. На адреса му не беше констатирано оръжие и беше добре обезопасен, но беше ясно, че складът е използван за целта, за която колегите имаха информация“, заяви Иван Гешев.

По думите му, в събота лицето е било задържано при влизане в гараж на територията в София. „Бяха намерени десетки автомати „Scorpion“. Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък“, допълни той, цитиран от Дневник.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините