BG | EN

Спецпрокуратурата разследва издаване на фалшиви свидетелства за ТЕЛК

Снимка: принтскийн bTV

Между 600 и 2500 лева е сумата, срещу която може да бъде получено неистинско свидетелство за намалена трудоспособност, сочат данни на прокуратурата, обявени днес на пресконференция.

Анализът на спецпрокуратурата и МВР на дейността на Трудово-експертните-лекарски комисии (ТЕЛК), в чиито ръце е преценката за това дали човек има право на инвалидна пенсия и каква е степента на увреждането му, е показал „ужасяващи практики“, съобщи БНР, като цитира главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който е представил данните на пресконференция, съвместно със зам.-главния прокурор Иван Гешев и началника на осигурителния институт Ивайло Иванов.

От спецпрокуратурата са разкрили схема за източване на средства от НОИ чрез фалшиви удостоверения за ТЕЛК. В тази връзка се проверяват всички областни градове, се разбира още от информацията, дадена на пресконференцията.

Най-много нарушения за момента са били установени в Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана. Имало случаи, при които проверени лица не знаят от какво са болни и как се подават документи за инвалидна пенсия, но получават такава.

Според Гешев „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави“. Стотици милиони изтичат в пясъка и не достигат до реалните хора, които се нуждаят от тях, коментира пред медиите той.

Борбата с фалшивите инвалиди беше в предизборната програма на „Обединените патриоти“ като на спестеното от нея се разчиташе за увеличаване на всички останали пенсии. По последни данни на Националния статистически институт (НОИ) пенсионерите, на които водещата пенсия е инвалидна, са 456.6 хил. души от общо 2.1 млн. пенсионери в страната, припомня Dnevnik.bg.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините