Спецпрокуратурата води разследване по „Барселонагейт“

Публикация в сайта на испанското издание „El periodico“ от февруари т.г.
Илюстрация: „За истината“

Специализираната прокуратура води дело за пране на пари по аферата „Барселонагейт“. Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения, когато то е било на етап проверка. След образуване на разследването той не е бил викан. Това съобщи Mediapool, като се позова на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

По думите на Маджарова, проверката е започнала още миналата година. В момента се чакат резултати от назначена експертиза, чиято цел е да покаже произход на парите. Към момента обвиняеми по това дело няма.

„Имаше предварителна проверка по случая, която прерасна в образуване на досъдебно производство. По делото тече интензивно разследване, в момента е допусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е за пране на пари“, обяснява Маджарова.

Това е първият път, в който прокуратурата говори открито за това дело. Проверката започна, след като испанското издание „Ел Периодико“ съобщи през миналата година, че тамошните власти разследват пране на пари, в което може да е замесено името на Борисов. Става дума за покупка на луксозна къща в Испания, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева. Веднъж Борисов бе попитан дали има дете от нея и отрече.

Статията в „Ел Периодико“ тук.

Два дни преди парламентарните избори на 11 юли т.г. съпругът на манекенката – бизнесменът Йордан Христов, с когото тя сключи брак малко след началото на скандала, пусна платено съобщение в БТА, в което заяви, че испанските власти са прекратили разследването. По-късно се разбра, че разследването на Каталунската прокуратура във връзка с имотната сделка в Барселона, не е прекратено, а прехвърлено на българската проукратура.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам