BG | EN

Специализираният съд прекрати делото за зоопарка срещу кмета на Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев.  Той е подсъдим заедно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Съдия Даниела Костова (бивш член на Висшия съдебен съвет – бел.ред.) прие, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Съдебното й определение подлежи на обжалване в седемдневен срок, съобщи пловдивското издание „Под тепето“.

Още през октомври 2017 г. окръжният съд в Пловдив прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, част от които спецсъдът прие и сега, че не са отстранени. Процесът се разглежда вече от Специализирания наказателен съд заради промените в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., които пратиха там много от делата за корупцията и други престъпления по високите етажи на властта, припомня изданието.

„Не може да има съдебен акт по неясна обвинителна воля“, са били още аргументите на съдия Костова. По думите й всяко неизпълнение на минималните изисквания към обвинителния акт нарушавало правото на защита на подсъдимите. А в този обвинителен акт прокуратурата не била изпълнила задължението си за ясно, пълно и логично изложение. Държавното обвинение не било посочило с кои свои действия тримата подсъдими са осъществили това, в което са обвинени, както и с какво конкретно са нарушили служебните си задължения. „Няма никаква яснота има ли плащане от общината и оттам настъпили ли са вредни последици“, допълнил съдът. В обвинението не било посочено и кой е пострадал от действията на тримата и ако има такъв, е трябвало да му се даде възможност да се конституира по делото като граждански ищец. В обвинителния акт липсвали и конкретни данни за съучастие на тримата и общ престъпен умисъл между тях.

Прокурорът Димитър Петров е заявил, че „категорично ще протестира“ това определение на съда. По думите му спецсъдът е преписал определението за прекратяване на окръжния съд в Пловдив. Самият Иван Тотев отказал коментар.

Тримата кметове са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините