Специализираният музей в Трявна сложи началото на протестите на работещите в музеи и галерии в област Габрово

На входовете на всички музеи в Трявна е поставена декларацията с исканията на работещите в сферата на културата
Снимка: Регионален съвет на КНСБ Габрово

Работещите в специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна поставиха началото на символичния протест на работещите в музеите, галериите, библиотеките, читалищата и музикалните и танцови изкуства, обединени в Независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ.

Протестът е против параметрите на проектобюджет 2022 в областта на културата и с него се призовава Народното събрание да гласува не по-малко от 25 на сто увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата.

Служителите в културните институции ще протестират символично, с ленти на ревера, а на входовете на всички културни институти е поставена декларацията с исканията им.

Те настояват:

Да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на българските музеи и художествени галерии.

Да бъде въведен единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. 

Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии. 

Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени (извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите) допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, модернизиране на фондохранилища, откриване на нови и модерни изложби, дигитализация на движими културни ценности, издаване на каталози, публикации, рекламни материали. 

В декларацията се посочва, че на тристранни срещи през 2021 г. с участието на синдикати, работодатели и експерти от Министерството на културата, e прието увеличение с 25 % на разходните стандарти за всички браншове в културата, считано от 1 януари 2022 г., а в браншовите договори, подписани от министъра на културата, са заложени минимални основни заплати за отделните длъжности като коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Тези минимални заплати заедно с основната дейност на културните институции трябва да бъдат обезпечени с въпросното 25-процентно увеличение, но това едва ли би могло да се случи със заложеното в проектобюджета за 2022 г. увеличение от 5 % за музеи и галерии до 9,2 % за библиотеки.

Работещите в музеи, галерии и библиотеки се опасяват, че с новите цени на ток, парно и консумативи те няма да могат да извършват основната си дейност, а някои ще бъдат принудени да затворят. Не по-маловажно е нивото на заплащане в сферата на културата, ккато в някои институции заплатите са близки до минималните за страната. 

От музея в Трявна призовават всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет, да посетят експозициите и така да засвидетелстват подкрепа на служителите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам