BG | EN

Шестимата служители на ДАИ – Благоевград остават в ареста

Снимка: blagoevgrad-news.com

Специализираният апелативен съд е оставил в ареста шестимата служители на ДАИ-Благоевград Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров, съобщава „Благоевград нюз“. Според съда, на свобода те иха могли да извършат друго престъпление, допълва БНР.

Спецакцията в ДАИ-Благоевград се проведе на 24 април. Задържани бяха 30 инспектори, но обвинения в искане на подкуп бяха повдигнати на десетима. Четирима от тях излязоха на свобода срещу парични гаранции от по 5 хиляди лева. Регионалното издание „Блгоевград нюз“ припомня, че съпругът на спецпрокурорката Ирина Арменова–Янчева – Ангел Янчев, братът на главния секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, Красимир Иванов, който в деня на задържането му бил в първи работен ден след отпуск и Бойко Ханджийски, който близо два месеца е бил вр.и.д. на ДАИ-Кюстендил, след което е излязъл в отпуск, са четиримата служители на ДАИ, освободени от ареста срещу по 5 хил. лв. парична гаранция.

Над 100 служители на службите се включиха при ареста на 11-те служители на ДАИ и разпитите на близо 30 свидетели от счетоводните къщи в Петрич и Благоевград.

Антимафиотите окупираха по едно и също време счетоводните къщи в Благоевградско, както и сградата на Държавната автомобилна инспекция в Благоевград, където извеждаха служителите на инспекцията в белезници.

Едни бяха арестувани на служебното им място, други изведени от домовете им.

ГДБОП записвали с камери сградата на ДАИ-Благоевград в продължение на месеци, допълва изданието.

Според спецпрокуратурата, всичко започва още през месец ноември на 2017 година, когато в Главна дирекция за борба с организираната престъпност е получен сигнал за стройна схема за изнудване на транспортни фирми в Югозапада от служителите на ДАИ-Благоевград.

Благодарение на служителка от регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Благоевград, антимафиотите успели да монтират специални разузнавателни средства (СРС) чрез системата на СОТ в сградата и стаите на инспекторите, където се съхранявали документите на фирмите.

Така, след събраните солидни доказателства със снимков и видео материал антимафиотите успели да привлекът, като агент инспектор Кирил Механджийски. Инспекторът дори направил самопризнания, затова, че и той, подобно на колегите си взимал рушвети. С цел да не бъде привлечен като обвиняем инспекторът се срещал с представители на фирми, от които е взимал рушвет, извинявал се и връщал част от сумата, която му се полагала.

Той подал информация за стая № 6, наречена „Гълабарника“, където инспекторите проверявали транспортните фирми и след работния ден делили рушвета.

В съдебна зала разследващият полицай от БОП-Благоевград Велко Мешков преразказал какво се случва в „Гълабарника“, като се позовал, че разполага със СРС- записи, снимки, звук с шум на броене на банкноти, и как става предаването на парите в плик под документите на проверяваната транспортна фирма.

В съдебна зала станало ясно още, че има събрани СРС още от 2017 година но досъдебното производство е образувано през 2018, което означава, че най-вероятно има приложени разузнавателни средства в нарушение на закона, пише още благоевградското издание. Защитите на обвиняемите реагирали остро срещу обвинението на спецпрокуратурата за организирана престъпна група при положение, че инспекторите работели в екип по двама.

Кой е лидерът на организираната престъпна група не се споменава. Актовете, за които се коментира, че са повод за корупция се разписват само и единствено от началника на ДАИ-Благоевград вр.и.д. Ангел Костурков, което според адвокатите противоречи на обвинението, пише още „Благоевград нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините