BG | EN

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама души по казуса „Джи пи груп“

Снимка: пресцентър – прокуратура

Специализираната прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения на две лица по казуса „Джи Пи груп“. Те са привлечени за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари, поясняват от държавното обвинение.

Досъдебното производство е било образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина.

Сумата е била запорирана от прокуратурата.

Парите са били акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените – съдружник в „Джи пи груп“, който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер съответно на 30 хил. лв. и 15 хил. лв.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на публикация в „Биволъ“, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на „Джи Пи груп“.

През октомври пък премиерът Бойко Борисов разпореди на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спиране на участието на фирма “Джи Пи Груп“ в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране. Нареждането си той мотивира с разследване, което се води срещу компанията.

По-късно от компанията „Джи Пи груп“ разпространиха позиция до медиите, в която се посочва, че всички средства, с които фирмата и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление, се посочва още в позицията. От „Джи Пи груп“ уточняват, че още преди месец са заявили пред прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но до момента не са потърсени за официална информация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините