BG | EN

„Соф кънект“ с участието на летище Мюнхен ще е концесионер на софийското летище

Снимка: Hans Braxmeier от Pixabay

Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор Мюнхен, е избран за концесионер на Летище София. Това е съобщил днес на пресконференция в столицата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков, цитиран от агенция „Фокус“.

Победителят е получил 86.12 точки, а на второ място е класиран консорциумът между „Еърпорт дьо Пари“ и турският „Тафхваламаръ холдинг“ с 80.31 точки. Трети с 80.19 точки е „Фрапорт България ЕАД“. Четвърто и пето място заемат съответно консорциум „Витоша“ и „ССБ София еърпорт Джей ви“.

Процедурата за отдаване на концесия на Летище София започна с решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения от 2 юли 2018 година.

След отварянето на офертите стана ясно, че „Соф кънект“ е готов да плаща концесионна такса от близо 25 млн. евро годишно и да инвестира в развитие на летището 608 млн. евро. Концесионните такси от летище София ще влизат в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Първоначалната концесионна такса в размер на 550 млн. лв, ще влезе в бюджета и може да се използва за изплащане на дълговете на БДЖ и НКЖИ към държавата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините