BG | EN

Сотир Цацаров поиска временно отстраняване от длъжност на благоевградски прокурор

Снимка: пресцентър – прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград, заради повдигнатото й обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

По информация на държавното обвинение, искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на 04.04.2019 г. на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвинение. Обвинението касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура- Благоевград. На 25.06.2015 г. в гр. Благоевград, като прокурор в Районната прокуратура, Бачева е осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по транспорта.

На 25.06.2015 г. около 17,00 ч. в Благоевград, на пешеходна пътека, при управление на автомобил марка „Дайхацу“, модел „Териос“, Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил
по непредпазливост средна телесна повреда на пешеходеца Е. Р. Т..

За настъпилото пътнотранспортно произшествие била уведомена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районна прокуратура – Благоевград от дежурния разследващ полицай при Второ районно полицейско управление в Благоевград. Вместо да разпореди незабавно започване на първоначални и неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия по административно наказване на дееца. При разследването било установено, че преди уведомяването й за пътнотранспортното произшествие от разследващия полицай, прокурор Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, трябва да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Искането на главния прокурор е обосновано от прякото отношение на възложените функционални служебни задължения на прокурор Райна Бачева с обвинението, което й е повдигнато, поясняват от прокуратурата.

Главният прокурор е настоял Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините