BG | EN

Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Сотир Цацаров
Снимка: prb.bg, архив

Ден след като Сотир Цацаров обяви намерението си да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), се разбра, че той вече е без достъп до класифицирана информация.

Премиерът Кирил Петков обясни пред bTV, че достъпът до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на Цацаров е бил отнет на база на данни за неговата надеждност. Петков е бил уведомен за това от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Решението е с днешна дата на база проверка за т.нар. контрол на надеждност, като е преценено, че той е неблагонадежден. По думите на премиера данните са събирани дълго време, но кога е започнало разследването и какво точно е било открито е класифицирана информация.

От пресцентъра на Антикорупционната комисия по-късно днес съобщиха, че по тяхна информация актът за отнемане на допуска на Сотир Цацаров е бил подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя и това е станало след „продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане“ цитират Сотир Цацаров от Антикорупционната комисия.

„Строго секретно“ е най-високото ниво в класификацията за сигурност, припомня Дневник. Грифът „Строго секретно“ означава, че „нерегламентиран достъп би застрашил в изключително висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на страната или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на непоправими или изключително големи вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред“.

Вчера се разбра, че Сотир Цацаров планира да напусне поста от 1 март след като представи годишния отчет на КПКОНПИ пред ресорната комисия в парламента.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините