Собственици на заведения за бързо хранене в Благоевград протестираха символично

Снимка: Скрийншот БНТ

В Благоевград се проведе символичен протест на собственици на заведения за бързо хранене, съобщи БНТ. Причината за недоволство на бизнеса е невъзможността заведенията да работят дори след като са опитали да се приспособят към новите изисквания.

През последните няколко дни голяма част от търговците са работили на гише. След проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) обаче се е оказало, че не покриват изискванията и трябва да прекратят дейността си, се разбира от репортажа.

„Звънях в министерство на здравеопазването, казват, че имаме право да работим, БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) казват, че имаме право да работим, РЗИ не ни разрешава“, казва пред благоевградското издание Силвия Достумска – собственик на заведение. По думите на друг протестиращ -Македонка Давидкова, въпреки спазваните дезинфекционни мерки и указателни табелки, че хората трябва да се нареждат през 2 метра разстояние, според РЗИ има струпване на хора и не може да се работи на гише.

Петър Иванов има няколко заведения за бързо хранене в града. Вече е съкратил голяма част от служителите си. Пред БНТ Иванов казва че, ако му бъде разрешено да продава храна на гише ще успее да запази бизнеса си и да не фалира до края на извънредното положение.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград са обяснили, че според разпоредбите на здравния министър заведенията за бързо хранене могат да работят само с доставка до адрес, но не и да продават на гише.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам