BG | EN

Собственици: Министерство на отбраната се готви да продава частни имоти

Снимка: принтскийн bTV

Жители на Черноморец заплашват с протести заради решение на военното Министерство да обяви за продажба военните поделения в местностите Червенка и Аклади, съобщи в репортаж от мястото на събитието bTV. Собственици твърдят, че въпросните имоти се намират върху частни терени, които трябва да бъдат реституирани.

Над 400 наследника на 80 собственика се борят да си възстановят имотите. Някои имат вече нотариални актове, но не могат да си изградят огради, както и да си докарат каравани и влизат в имота си само с охрана.

Имотите на Червенка още не са обявени на търг, но са включени в списък за продажба и това притеснява местните хора. Става дума за около 200 декара.

„Има комуникация с министерството и те настояват, че е тяхна земята и имат документи. Поземлена комисия, тогава – и Министерство на отбраната влизат в противоречие. Комисията обявява, че тази земя е призната като собственост на наследниците и че те трябва да бъдат обезщетени, което означава, че такъв процес е нямало“, заяви пред камерата Васил Жечев, зам.-председател на инициативните комитети.

От Министерството на отбраната (МО) са съобщили, че не е стартирала тръжна процедура за продажбата на казармените райони в Червенка и Аклади, които са с отпаднала необходимост за българската армия. Те били включени само в предварителния списък на имоти с отпаднала необходимост, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г., както и че МО ще се съобрази с претенциите на хората, ако те докажат с документи, че са собственици на земи в бившето военно поделение, но решение по евентуалния казус ще вземе компетентният съд, пише в позицията.

Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви, че се надява всичко да се разреши в полза на наследниците, но добави „трудно можеш да се пребориш с Министерски съвет и с Министерство на отбраната“.

В община Поморие също има напрежение заради продажба на парцели. Там става дума за близо 60 дка в местността Крутиря. От там, спомнят си старите жители на Поморие, се е разкривала прекрасна гледка къмцелия бургаски залив. Местните хора не искат поредния мастодонт на брега на морето, а настояват мястото да бъде превърнато в парк. Зад желязна ограда са затворени 56 декара от поморийския бряг.

С частна фирма военното министерство охранява двайсетина порутени казармени постройки. От 6 години общината води битка да получи собствеността върху земята. 

През 2015 година областният управител отнема имота от военното министерство и го предоставя на общината. Преди тя да влезе във владение, настъпва обрат.

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев през 2018 г. е взето решение този имот да бъде върнат на Министерство на отбраната, като публична държавна собственост.

Според Закона за държавната собственост обаче с публична държавна собственост не могат да се извършват разпоредителни сделки. Това би направило бъдеща продажба на парцела незаконосъобразна.

Ние сме против този терен да се застроява с поредния мастодонт на брега на морето, подчертава Алексиев.

Ако се стигне до сделка, общината ще обжалва в съда. А поморийци се канят да поискат и оставката на военния министър.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините