BG | EN

Собственик на каравана в къмпинг „Смокиня“ е обвинен като поръчител на заравняването на дюните

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

На двама от задържаните за разораните дюни до къмпинг „Смокиня“ е наложена мярка за неотклонение парична гаранция. Това съобщи Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Третият – 18 годишен младеж е бил освободен.

Като подбудител на престъплението е обвинен Иван Нончев на 46 г. Той е с парична гаранция от 10 хил. лв. Багеристът Манол Пазвантов от Созопол, който е извършил заравняването на дюните, е на 24 години и е племенник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов. Той е с парична гаранция от 2 хил. лв.

Срещу Нончев и Пазвантов е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда глоба от 2 до 10 хил. лв. или лишаване от свобода до 3 г.

Задържаният като подбудител за унищожаването на дюните Иван Нончев има каравана в къмпинга и до момента отрича вината си. По данни на прокуратурата обаче той е платил на Пазвантов 1000 лв. за свършената работа като го е уверил, че с премахването на дюните няма да има никакви проблеми, тъй като той бил собственик на терена, върху който се намирали.

Тази сутрин край къмпинг „Смокиня“ е започнало и геодезично заснемане на терена. Геодезисти започнаха замервания на терена тази сутрин.

Те трябва да установят дали изравнените дюни са част от концесионната територия на плажа или се намират в района на къмпинга.

Според директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас Тонка Атанасова повредените дюни няма как да бъдат възстановени, а в случая става дума за престъпление срещу природата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините