Собственикът на гората с унищожени гнезда на корморани е същият, който изля бетон в резервата „Яйлата“

Снимка: БДЗП

Бизнесменът Илко Павлов, собственикът на имота на брега на Дуранкулашкото езеро, в който в началото на април е била унищожена колония от 180 двойки защитени корморани, е същият, който през 2013 г. незаконно изля тонове бетон върху скалите в резервата Яйлата. Това показва проверка на „Дневник“, направено след сигнал, подаден в края на миналата седмица от Българското дружество за защита на птиците.

Според разпространената информация всички дървета в имот в землището на с. Ваклино, в короните на които са се намирали гнездата на кормораните, са били

изсечени и подготвени за извозване.

Това се е случило в началото на април т. г. – в разгара на сезона, през който кормораните правят гнезда и снасят яйца. В отговор на въпроси, зададени от „Дневник“, кметът на Шабла Мариан Жечев съобщи, че съвместна проверка на администрацията му, РИОСВ – Варна и Изпълнителната агенция по горите е установила, че извършената сеч е незаконна, тъй като за нея няма издадено разрешение.

Договор между община Шабла и Илко Павлов, сключен на 30 октомври м.г., показва, че той е придобил бившия общински терен от близо 32 дка, категоризиран като земеделска земя, за сума от близо 100 хил. лв., или по малко над 3 хил. лв. на дка.

В съдружие с брат си Иван Илко Павлов е собственик и на съседния терен от над 91.3 дка, в който някога са се намирали ферми за отглеждане на свине и гъски. Придобиването на гората, в която до началото на април т.г. гнездяха кормораните, вероятно е имало за цел окрупняване на имотите за реализиране на инвестиционни намерения.

Повече по темата четете в „Дневник“.

Как са били унищожени гнездата на кормораните – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам