BG | EN

Смолян ще отдаде под наем за 10 г. сграда, строена по европроект преди пет години

Посетителският център в резервата Сосковчето
Снимка: otzvuk.bg

Кметът на Смолян Николай Мелемов иска да даде под наем за срок от 10 години посетителски център в резервата Сосковчето. , Сградата е построена с над 600 хил. лв. по проект, финансиран от Европейския съюз. Това става ясно от докладна записка на Мелемов до Общински съвет в Смолян, която ще бъде разгледана на сесията утре. За това съобщава регионалното издание „Отзвук“.

По информация на смолянското издание, посетителският център представлява двуетажна сграда със застроена площ 147 кв. м в традиционен за Родопите стил, разполагаща с експозиционна и семинарна зали, спални помещения, паркинг и санитарни възли за туристите, информационен киоск, презентационна техника, триизмерен макет на Родопите, както и две постоянни експозиции: от фотоси, представящи природното богатство от двете страни на границата, и от дървени пластики. Уникалните дървени пластики – над 40 на брой, са били изработени специално по поръчка на Община Смолян от дърворезбари, за да бъдат изложени в центъра.

Кметът Мелемов предлага сградата да се даде под наем с конкурс, като минималната наемна месечна цена не може да бъде по-ниска от 150 лв. без ДДС. Освен това наемателят трябвало да осигури достъп до екопътека „Каньон на водопадите”, както и най-малко 3 работни места, включително екскурзовод и планински водач. Въпреки заложената начална наемна цена – около 50 – 60 ст. на кв. метър, нейната тежест в конкурса е едва 50%, било записано още в документите. С 40% тежест е програма за развитие на посетителския информационен център, а останалите 10% тежест – за брой разкрити работни места. Бъдещият наемател се задължавал и да стопанисва екопътеката „Каньона на водопадите“.

„Отзвук“ припомня, че въпросният център и укрепителните съоръжения по горския път са изградени по българо-гръцки проект от фирма „Красин“ ООД за 625 хил. лева през 2013 г. Проектът „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество”, е осъществен по Програма „Европейско териториално сътрудничество ”Гърция – България 2007 – 2013“. Той започнал по времето на Дора Янкова и се реализирл в партньорство между Община Смолян, като водещ партньор и гръцката община Авдира.

Одобреният бюджет на проекта е бил в размер на близо 1, 16 млн. евро, от които над 840 хил. евро за община Смолян и близо 320 хил. евро за община Авдира.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините