BG | EN

Смолян не подкрепи Летище Пловдив, пречка се оказаха 34 хил. лева

На снимката: Кметът на Смолян(вдясно) бе видимо недоволен от решението на Общинския съвет.
Снимка: „Отзвук“

Общинският съвет в Смолян не прие предложението на кмета Николай Мелемов Община Смолян да се присъедини към сдружението „Фонд за развитие на летище Пловдив“.

Само един съветник подкрепи докладната му записка, 7 бяха „против“, а 14 се въздържаха при гласуването.

Кметът посочи редица ползи за община Смолян и особено в развитието на туризма от присъединяването към Фонда. 

„При пълното внедряване на технологичния иновационен продукт, по който работи сдружението – същото ще има възможност чрез софтуерна платформа да насочва туристическия поток още от момента на кацането му на Летище Пловдив. Силната реклама, която Община Смолян би могла да излъчи на международно равнище – туристически забележителност и индустриални дадености ще достигне до милиони. Тук е важно да отбележим, че сайтът на RYANAIR (най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа) за последната календарна година има над един милиард посещения.“

Смолян имитира разделно сметосъбиране и ще печата контейнери на 3D принтер по европроект – тук

Всички жители на община Смолян ще могат да се възползват от бърза и удобна въздушна връзка до по-голям брой дестинации, без да се налага пътуване до София, без да се налага безкрайно скъп престой на паркинга на летището и редица други преимущества, които жителите ще получат редом с възможността да опознаят нови места в Европа и света на ниска цена, аргументира се кметът.

Общинските съветници обаче се въздържаха, въпреки мотивите и аргументите на Мелемов. Заради членския внос, който Община Смолян трябва да плаща на Фонда – 1 лев за всеки жител, или 34 000 лева на година, колкото са жителите на община Смолян при последното преброяване.

Фондът набира средствата, за да дотира и дофинансира летищните такси на нискотарифните авиокомпании, каквото е условието им, за да разкрият полети от летище Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините