Смолян настоява за медицински хелкоптер – 15% от населението няма достъп до спешна помощ

Снимка: Елена Павлова

Представители на институции, фирми и граждани на Смолянска област се събраха в сряда на форум, проведен в залата на Областната администрация, водени от идеята за обединяване на усилията за определяне на Смолян като оперативна база за система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Инициатор на срещата е Първи дамски клуб за развитие на община Смолян, а идеята е на Димитър Костов – познат на обществеността като мъжът с изкуствено сърце. 

„Всички тук сме обединени от едно – да помогнем на населението на нашия регион. Предстои да бъде изградена система за спешна помощ по въздуха и ние трябва да се заявим претенденти и на територията на областта ни да бъде изградена оперативна база. Искаме да присъстваме на работните маси по тази тема и да настояваме, защото смятам, че Смолянска област се нуждае от това и имаме всякакви основания да го искаме. Единственият транспорт в област Смолян е автомобилният. Основните пътни артерии не са автомагистрали, нито първокласни пътища. Родопа планина е труднодостъпна, дори и за високопроходима техника. Затруднен е достъпът до специализирани лечебни заведения за оказване на спешна медицинска помощ, особено по правилото за „златния час“, каза председателят на Първи дамски клуб адв. Екатерина Станчев. 

„На мен ми е много тъжно, че се забавя плана за устойчивост и развитие и искрено се надявам, че съвместните ни действия ще доведат до нещо позитивно в тази насока. В големите градове има някаква стабилност, но има региони на страната с намаляващо население и тяхното благосъстояние не е добро”, посочи Димитър Костов. 

 „Всички знаем региона какъв е колко трудно достъпен е. Понякога времето за медицинските специалисти е много кратко. Този въздушен транспорт може да свърши много добра работа в много моменти. Ако е необходима база за допълнителни площадки, ние имаме големи имоти в Мадан и Рудозем, където могат да бъдат направени площадки за хеликоптери”, заяви готовността си за помощ директорът на „Горубсо Мадан” Сергей Атанасов. 

„За нас е важно да има хеликоптерна площадка, тъй като спецификите на региона ни влияят негативно върху адекватната медицинска помощ. По този начин ще помогнем за спешна медицинска помощ, която ще дава възможност за навременно транспортиране на пострадали до лечебно заведение. Още през 2015 г., когато беше изработена областна здравна карта, бе заложена такава потребност за развитие на санитарна авиация. 15% от населените места в нашата област не могат да покрият стандартите за спешна медицинска помощ . Тоест населението в тези региони и като цяло има неравнопоставен достъп”, каза д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян.  

Всички присъстващи изразиха единодушна подкрепа и подписаха споразумение за обединяване на усилията и настояване пред държавата в Смолян да бъде изградена оперативна база за медицинска помощ по въздуха. На срещата присъстваха представители на държавни институции, сред които РСПБЗН и „Гранична полиция”, на местната власт, управители на фирми, отец Димитър Михайлов – първият демократично избран кмет на Смолян, сега  свещеник в Рудозем, Хасовица и Писаница, Байрям Ушев – наместник районен мюфтия в Златоград, представител на Районното мюфтийство, а подкрепа са заявили общински съветници, народни представители и граждани. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам