BG | EN

Смолян имитира разделно сметосъбиране и ще печата контейнери на 3D принтер по европроект

Контейнерите за отпадъци, които в момента се изпалзват в Смолян
Снимка: Зарко Маринов/“Отзвук“

Съдове за отпадъци от биоразградима пластмаса ще правят на 3D принтер в Смолян в рамките на демонстрационния месец на тема „Нови методи и нови ресурси за екологосъобразен живот“. В същото време местната администрация продължава да имитира разделно сметосъбиране. А кметът – да прикрива липсата на реална политика в тази дейност.

Начинанието е в рамките на проект за „намаляване на количеството на депонираните отпадъци“ и „повишаване на капацитета за рециклиране в община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ с близо 400 хиляди лева. Това става ясно от обявена обществена поръчка на Община Смолян за избор на изпълнител за консултантски услуги за 220 хиляди лева. Избраният консултант трябва да разработи „цялостна програма“ за „установяване на модел на поведение“ за „предотвратяване на образуването на отпадъци“. Чрез печатането на контейнери консултантът ще демонстрира „най-модерния и екологосъобразен подход за изготвяне на продукти от биоразградим материал“. А това ще доведе до „предотвратяване на образуването на отпадъци“, смята възложителят на обществената поръчка – кметът на община Смолян Николай Мелемов.

В рамките на този проект ще бъдат принтирани поне 10 контейнера, минимум по един за всяко от 10-те училища в общината, които са целевата група по проекта. В документацията за конкурса кметът пояснява, че 3D принтерът и самото принтиране на съдовете ще бъде обект на друга обществена поръчка.

Нелепа идея, безцелно усвояване на еврофондове, или…?

Абсурдите по проекта, който според Община Смолян цели „да намали депонираните отпадъци“, не свършват с печатането на биоразградими контейнери пред учениците от начален, основен и среден курс от 10-те общински училища. Задача на консултанта е да изработи и „сценарий“ за провеждане на 20 демонстрационни дни на компостирането, по 2 дни във всяко от 10-те училища. В демонстрационни компостери под „педагогическия надзор“ на „еко експерт“ ще се събират биорзаградими отпадъци. Тези дни ще имат и състезателен характер за училищата, а критерият – „масовост“ на участието. Предвижда се още ръководителят на проекта да даде три интервюта – едното в национално печатно издание, да бъдат изработени презентационен филм и видеоклип, представящ „количеството предотвратени биоразградими отпадъци от обезвреждане на депо“ (цитатът е точен) и прочие платени медийни изяви. А целта, според възложителя, проектът да се възпроизведе на различни нива, включително национално, и да се „повиши общественото самосъзнание за спазване на най-високите нива на йерархията за управление на битовите отпадъци“.

Пропаганда, която да скрие корупцията

„Обществено самосъзнание“ и „високоотговорно поведение“. Тези ключови изрази в документите на обществената поръчка дават отговор на въпроса има ли кметът на Смолян и друга цел, освен любимата на партията му ГЕРБ – „усвояване на евросредства“. Дали проблемът в огромното количество депонирани отпадъци в община Смолян е „общественото самосъзнание“? (Два пъти по-голямо на глава от населението от съседните общини и сравнимо със София по този показател, въпреки по-слабата икономическа активност и ниските доходи на населението.)

Жителите на Смолян не изхвърлят отпадъците си отделно не защото нямат възпитание, култура и самосъзнание, а защото няма разделно сметосъбиране. „Екопак“ и „Булекопак“ прекратиха дейността си една след друга в Смолян поради липса на съдействие от Община Смолян. А кметът Николай Мелемов с поредица от действия насърчи създаването на монопол на дейностите, свързани с отпадъците, на три свързани помежду си дружества – „Титан Клинър“, „Глобъл Клинър“ ООД и „Еко Титан Груп“ АД, представлявани от едно и също лице – Величко Минев.

Преди Николай Мелемов да стане кмет, Община Смолян имаше договор с „Екопак“. През 2006 г. и 2007 година бяха разположени 285 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки. След като „Екопак“ прекрати дейността си в Смолян, през 2014 г. „Булекопак“ разположи 196 контейнера за разделно събиране на отпадъци на 98 площадки. Бе подписана и петгодишна програма за ефективни действия по разделното събиране и третиране на отпадъците между Община Смолян и „Булекопак“.

Община Смолян продължи да покровителства бизнеса на „Титан Клинър“, програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки се провали, след което и „Булекопак“ прибра контейнерите си. Кметът на Смолян обяви нова обществена поръчка за сметосъбиране, в която включи и разделното събиране на отпадъци. На конкурса се яви само един кандидат –  „Глобъл Клинър“. И на 4 януари 2021 г. бе подписан нов петгодишен договор, според който „Глобъл Клинър“ поема не само сметосъбирането и светоизвозвозването, но и разделното събиране на отпадъци от опаковки и битови биоразградими отпадъци.

Фирмата разположи на площадките за смет по още два метални „Бобър“-а, на които залепи стикери с надписи „пластмаса“ и „стъкло“, за да имитира разделно сметосъбиране. А кметът продължи да прикрива липсата на реална политика по разделно сметосъбиране в Община Смолян с прехвърляне на отговорността върху „общественото самосъзнание“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!