BG | EN

Смолянчани излязоха на протест заради свлачището край Тикале

Снимка: otzvuk.bg

Протест на жители от селата около смолянското село Търън затвори за около час тази сутрин главния път Смолян – Мадан.Образуваха се две колони от чакащи автомобили, но водачите им търпеливо изчакаха протестът да приключи, предаде регионалното издание „Отзвук“. Недоволството на хората е предизвикано от бездействието на управляващите, които още не разчистват падналите 200 куб. м камъни на главния път, пояснява изданието.

На място на протеста отишъл областният управител Недялко Славов, който се опитал да увери протестиращите, че на срутището се работи и че до 15 септември движението ще бъде пуснато в едната лента. В момента се чакала специална якостна мрежа от Швейцария, за да бъде укрепен скатът, пояснил смолянският губернатор. Никой от Община Смолян – нито кметът Николай Мелемов, нито някой от заместниците му, нито кметовете на съседните села отишъл на протеста.

След около час и половина протестът приключил, но на въпрос на Славов дали са удовлетворени от това, което са чули, хората отговорили категорично „Не!“

„Не 15 септември – до 1 август да махнете камъка! Четири месеца чакаме, повече няма да чакаме. Лъжете ни толкова време. Ако това е в нормална държава щеше на това свлачище да се работи денонощно.“ – заявили пред областния управител и събралите се репортери протестиращите.

В социалната мрежа и в съобщение до медиите, протестът беше обявен като „недоволство срещу умишленото забавяне на ремонта и отваряне на главния път, срещу схемите и манипулациите на управляващите, дали 2 милиона лева за изграждане на стръмен, опасен и на практика неизползваем през зимата обходен път, но останали напълно безучастни към отварянето на основния път за Гърция вече месеци наред.“

Организацията на протеста започнала във Фейсбук преди дни, а съобщението – споделено в групата „I see you КАТ Смолян“. Администратор на групата е синът на смолянския кмет Николай Мелемов – Тодор, който е и шеф на СБА в града, пише „Отзвук“, като пояснява, че по-късно съобщението за протеста в групата е било изтрито, както и съобщения и мнения на членове на „I see you КАТ Смолян“ по повод свлачището.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините