BG | EN

Смолянчанин осъди електроразпределително дружество заради жици над къщата

 

Атанас Рупецов
Снимки: otzvuk.bg

Смолянчанинът Атанас Рупецов е осъдил за бездействие „Електроразпределение ЮГ“. Монополистът ще трябва да плати 6 759,50 лева имуществени вреди, 3 хил. лв. неимуществени вреди и разноските по делото. Решението на Окръжния съд в Смолян е било постановено на 6 август.

54-годишният жител на Смолян и адвоката му успели да спечелят делото срещу ЕВН, чиито кабели от електропреносната мрежа минавали на 50 сантиметра от покрива на къщата на ул. „Шина Андреева“ в кв. Долно Райково, става ясно от материал на смолянското регионално издание „Отзвук“.

Историята започнала през 2011 г., когато керемидите на къщата на Атанас Рупецов прокапали. Той направил ремонт на половината, но другата част останала повредена заради невъзможността да се извършва някаква дейност. Оголените кабели били опасно надвиснали над покрива и застрашавали всеки, който се качи там, да бъде изпепелен.

Заради невъзможността да си подмени керемидите на покрива мъжът подал молба в Енергото, но години наред никой не обръщал внимание на проблема му.

През зимните месеци от тежестта на падналия сняг жиците провисвали и се допирали до керемидите. Съседите неведнъж виждали прехвърчане на искри от покрива. Едва след завеждане на делото през миналата година ЕВН предприема мерки – изолирали проводниците и ги вдигнали на метър височина.

Вещото лице по назначената експертиза установило множество увреждания отвън и вътре – под неремонтираната част от покрива на къщата.

Съсед на пострадалия казал в съда, че по никакъв начин не можело да се мине под висящите на около 50 см. от покрива на къщата кабели. Заради течовете и прогизналия етаж не го посещавали и двете му деца, защото нямало къде да отседнат. Съседка, която дълги години работила в ЕВН, разказала, че лично тя завела една от жалбите през 2015 г. в системата на дружеството в Пловдив, но едва през 2017 г. служители са изолирали проводниците.

Атанас Рупецов претърпял и множество душевни страдания. Заради наводнения втори етаж и малкото пространство, в което живее, той не можел да приема децата си или да покани гости, защото нямало къде да ги посрещне, а и се страхувал някой да не пострада.

Мъжът започнал процедурата по образуване на изпълнително дело срещу ЕВН, за да може да си получи присъдените от съда средства.

„Никой не вярваше, че ще осъдя монополиста. Повярвах в съдебната система.“, споделя в интервю за смолянското издание Рупецов.

Решението на съда подлежи на обжалване пред ВКС само в частта за имуществените вреди, като в останалата част за неимуществените вреди то е окончателно, допълва по темата „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините