BG | EN

Смолянско читалище приютява над 800 самодейци

Над 800 самодейци от повече от 65 творчески състава приютява Народно читалище „Христо Ботев 1871“ в Смолян. За дейността на родопското читалище разказа смолянското издание „Отзвук“ по повод Деня на самодееца и любителското художествено творчество – 1 март.

Читалище е „Христо Ботев 1871“ е най-голямото в Смолянска област и приютява танцови състави, музикални формации, смесен хор и много други самодейни състави, в които участниците са на възраст от 3 до 90 години.

„Нашето читалище не е само най-голямото в Смолянска област, но и в България по брой самодейци. Над 800 човека участват в над 65 творчески състава. Това е една огромна армия, която влиза и пълни залите“, казва пред „Отзвук“ председателят на НЧ „Христо Ботев 1871“ Иван Иванов.

Фактът, че над 500 от участниците са до 18-годишна възраст, показва, че самодейността не умира и продължава да се развива в сърцето на Родопите, пише изданието, като пояснява, че над 110 са само гайдарчетата в Детския гайдарски състав „Апостол Кисьов“, ръководен от Костадин Илчев. Общо гайдарите, заедно със „101 каба гайди“, са над 150. През 2019-та година читалището ще чества 65 години на Музикалната школа и 15 години на „101 каба гайди“, пояснява „Отзвук“.
Тази година за първи път е бил сформиран женски гайдарски състав, в който влизат 13 момичета.

Децата в музикалната школа започват от 1 клас и стигат до 12-ти, като минават през всички възрастови групи. В читалището са емблематичните формации „Ро-войс“, „Щурче“, „Зареница“ и много други.

Най-възрастният самодеец в смолянското читалище е на 90. „Отзвук“ разкрива, че това Недялка Андонова, която от 62 години пее първо в женския хор, а сега в смесения и все още продължава да участва в съставите. Наскоро тя е била удостоена със званието „почетен член“ на читалището. Дългогодишен самодеец е и председателят на смесения хор инж. Ангел Ангелов. Прекрачил за първи път прага на читалището през 1948 г., с известно прекъсване през годините, заради професията си, от 1984 г. той не е пропускал репетиция, концерт или фестивал.

Деня на самодееца и любителското художествено творчество празнуват хората, които отделят от времето си, не жалят сили и упорито работят за запазване на българските традиции, култура и дух. За самодейността се иска сърце, голяма душа и постоянство, припомня родопското издание.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините