Смолянски полицаи заведоха дело срещу наредбата за работното време в МВР

Илюстративна снимка: pixabay.com

Смолянските полицаи от Сдружение „Синдикално сдружение Защита – МВР“ заведоха дело във Върховния административен съд срещу обнародвана през януари Наредба за реда, за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в министерството на вътрешните работи.

Според председателя на сдружението Михаил Узунов, цитиран от регионалното издание „Отзвук“, подзаконовият нормативен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен изцяло. По думите му, през 2019 г. наредбата е била отменена като незаконосъобразна. В началото на тази година, обаче, излиза нова, която се оказва със същия текст.

От синдикалното сдружение искат от съда и спиране действието на нормативния документ, но съдът е отказал.

„Правният хаос в МВР по отношение на работното време на полицаите е пълен. Издадени са още две нови наредби, касаещи същото, но с малки корекции и почти еднакви текстове. До края на годината се очаква и четвърта – и всичко това за една година. Ръководството на работната група, която подготвя последния документ, си позволи да наруши заповедта на министъра и самовластно си разшири действията, което също предстои да го реши съдът“, твърди Узунов пред „Отзвук“.

Според председателя на синдикалната организация най-фрапиращото в последните три наредби е, че полицаите, които работят на сменен режим, когато излизат в болнични, трябва да отработват дните. „По голям хаос и цинизъм няма. И това се отнася само за служителите на терен и на смени, а не за останалите“, допълва Михаил Узунов.

Делото във ВАС е насрочено за 1 март 2021 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам